zondag 21 januari 2018

Bierscones

Om nog even bij het soep-thema te blijven..... Ik bakte heerlijke bierscones voor erbij.
Helemaal trendy sinds Robèrt van Beckhoven van Heel Holland Bakt dit oude ambacht van bierbrood weer nieuw leven inblaast. Natuurlijk inclusief 'bakmix van Robèrt' in de winkel.
Maar hier laat ik zien, dat bierbroodjes of beter gezegd bierscones heel makkelijk en lekker zelf te maken zijn. 

In brood gaan graan en water hand in hand en bij bier is dat precies hetzelfde.
De gist in het bier laat het brood rijzen en geeft het z'n bijzondere smaak mee.
Bakkersgist werkt sneller, maar bierbrood is voedzamer. En je lichaam neemt de mineralen en vitaminen makkelijker op.

In het kader van mijn voorraadkast eens opruimen, kwam ik bij m'n biervoorraad aan. Nou ja, voorraad..... er staat er altijd eentje koud voor iemand die langskomt, maar hier in huis drinkt niemand bier. Dus erg leuk dat bier in deze scones opgemaakt kan worden.

Meestal kies ik voor 'gewoon' stokbrood met kruidenboter bij een  maaltijdsoep. Maar deze bierscones smaakten heerlijk bij de gevulde Minestronesoep. 

Bierscones

        voor 8 stuks
Ingrediënten:
  • 270 g bio tarwemeel volkoren
  • 270 g bio tarwebloem
  • 20 g wijnsteenbakpoeder
  • 10 g fijngemalen zeezout
  • 60 g boter
  • 1 tl rietsuiker (eventueel)
  • 2 dl bier (kies een smaak naar keuze)
  • 0,3 dl water
  • 1 el sojamelk
  • 2 el maanzaad
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 190 graden. Zeef de bloem en het meel twee keer. Dit maakt het eindresultaat veel luchtiger. Doe het in een grote kom, voeg het bakpoeder, suiker en het zout toe en roer goed door elkaar. Snijd de boter in hele kleine stukjes en wrijf het met de vingertoppen door het meelmengsel.  Maak een kuiltje in het midden en voeg al het bier en bijna al het water toe. Meng het door elkaar met een mes, zodat het luchtig blijft, tot een zacht deeg. Kneed het deeg vlug door. Voeg indien nodig nog wat extra vocht toe. 
Verdeel het deeg in acht stukken.
Vorm balletjes van het deeg en druk ze iets plat met je handpalm.
Leg ze op een bakplaat, bekleed met vetvrij bakpapier.


Snijd de bovenkant van de scones kruisvormig in met een mes.
Bestrijk de bovenkant met een klein beetje sojamelk en bestrooi vervolgens met maanzaad.
Bak de bierscones in 15 minuten goudbruin en stevig.
Bij soep zijn deze scones lekker, maar ook bij een winterse stoofschotel past zo'n broodje goed.
Vers en nog warm zijn ze niet te versmaden....
Maar afgekoeld, met een klontje boter zijn ze ook lekker.





En zó lekker luchtig, met een robuuste structuur, zien ze er aan de binnenkant uit.

Trouwens kinderen mogen deze scones ook eten, want de alcohol uit het bier, die in de glutenholletjes gaat zitten, verdampt zodra de scones de oven in gaan.
Varieer gerust met allerlei soorten bier. Ik maakte deze scones een keer met Oud Bruin en kreeg een zoetig broodje, maar met een 'gewoon' pilsje smaakten ze ook prima!
Ik denk dat ze met een Radler weer wat frisser smaken.....
Ik zou zeggen, test het eens uit!