woensdag 6 december 2017

Varkentjes-in-de-modder-taart

De hype van de varkentjes-in-de-modder-taart is een jaar of vier geleden begonnen. Op social media kun je regelmatig foto's voorbij zien komen van deze taart en dat is de reden dat mijn dochter voor haar verjaardag deze taart wilde hebben.


Dus ik maakte deze taart! Waarom ook niet?! 
Ik vond allerlei recepten en maakte hier een eigen versie op.

Maar dat 'ie zo goed zou lukken en zó lekker was, wist ik van tevoren ook niet!
Bij bakrecepten denk ik altijd: als ik het kan, kan een ander het ook.
Wil je deze ook eens proberen?
Ik probeer mijn recept zo duidelijk mogelijk, stap voor stap te beschrijven.

Snel klaar ben je trouwens niet!
Goedkoop is het uiteindelijk ook niet, maar het is zó leuk om te maken en zó lekker!
Vooruit, het is niet elke dag feest!!

Varkentjes-in-de-modder-taart

          voor een taart van 22 cm doorsnede en 12 - 16 personen

Ingrediënten:
          Biscuittaart
  • 5 eieren
  • 150 g witte basterdsuiker
  • 90 g bio tarwebloem
  • 30 g maïzena
  • 1,5 g zout
  • springvorm van 22 cm
        voor de (botercrème)-vulling
  • 125 g roomboter
  • 230 g poedersuiker
  • 20 g cacaopoeder
  • 3 el water
  • 5-6 el friszure jam
  • taartzaag of broodmes
         voor de chocolade-moddersaus
  • 250 ml sojaroom
  • 200 g melkchocolade (evt. een deel puur)
         Taartafwerking en varkentjes
  • 3 keer een five-pack KitKat 
  • 250 g (licht)roze marsepein 
  • lint
  • mesje of satehprikker
Hoe maak ik het klaar:
Begin het liefst een dag van tevoren met het bakken van het biscuitgebak.
Zo'n drie jaar geleden besloot ik niets meer  aan koek of taart uit de supermarkt te kopen.
En wat dan?? Alles zelf bakken dus! En niet alleen snel-klaar koekjes of healthy muffins. Hier horen ook echte verjaardagstaarten bij.
Maar nooit eerder heb ik zelf biscuitgebak gemaakt. Ik wist niet of ik het kon.....
Ik las verschillende recepten, tips en aanwijzingen door. 
Kenmerkend voor een luchtige biscuit is dat er geen boter in zit en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur of handwarm zijn. Lang, heel lang mixen van de eieren is noodzakelijk en tot slot moet de bloem goed gezeefd worden. Tijdens de oventijd mag de oven niet geopend worden en op het laatst moet het baksel in een geopende oven afkoelen. Nou, dat moet te doen zijn!

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 22 cm dik in met boter en bestuif met wat extra bloem.
Begin met de eieren te scheiden. Klop de eiwitten in een vetvrije kom stijf.
Doe de dooiers met de suiker in een andere kom en klop deze ongeveer 10 minuten.
Voeg dan de beide eiermengsels bij elkaar en mix voorzichtig.
Weeg de bloem en maïzena af en zeef deze drie keer. De laatste keer in de beslagkom met de eieren.
Niet meer mixen! Schep de bloem luchtig door de eiermassa tot er geen bloem meer te zien is.
Voeg het zout toe.
Schep het beslag in de ingevette vorm en zet in de warme oven. Bak de taart in zo'n 45 minuten lichtbruin. De taart is gaar wanneer ze veerkrachtig aanvoelt.
Laat de taart in de oven afkoelen. Verwijder daarna de springvorm en laat rusten.

Hij is bij mij super gerezen en dat komt door het lang kloppen van de eieren en  het zeven van de bloem.
Je kunt de taart verder gaan verwerken, maar ook eerst de varkentjes van marsepein maken.
Ik had geen lichtroze  marsepein 

en gebruikte een pakje rode en witte marsepein.
De verhouding moet zijn: twee keer zoveel wit als rood.
Daar kwam ik dus achter ;)
Bij diverse recepten las ik dat het boetseren van de varkentjes net zoiets is als het kleien op de basisschool. Je probeert en doet maar gewoon wat.
Nou, dan doen we dat.
Billen van in de taart-duikende varkentjes zijn niet zo moeilijk. Een halve bol met een streepje in het midden. Een dun reepje tussen je vingers rollen en vervolgens in elkaar draaien. Dát is het staartje.

Maar ook het kopje is niet zo moeilijk als je een plaatje voor je hebt.
De oren maakte ik uit één stuk met de kop. Met een mesje of satéprikker maak je de oogjes en de binnenkant van de oortjes. Het neusje plak je er los op.
Ach, verzin gerust je eigen varkentjes.....
Bewaar ze in de koelkast tot verder gebruik.


Snijd de biscuittaart overlangs doormidden. Een scherp broodmes of taartzaag is noodzakelijk.
Als je biscuit voldoende gerezen is, kun je de taart in drie lagen verdelen. Maar als je het één keer middendoor snijd, is het ook goed.

Maak nu de botercrème zelf. Dat is super simpel zelf te maken.
Doe de boter, in kleine stukken gesneden samen met de poedersuiker en het cacaopoeder in een kom.
Voeg wat water toe en  mix tot de boter zacht is en de suiker heeft opgenomen. 
Ik sneed de biscuittaart in drie lagen. 
Op de tweede laag smeerde ik een friszure jam. 
Ik nam een potje courgette-citrusjam. Je kunt ook marmelade gebruiken of rabarberjam.
Ach, eigenlijk combineert alles wel met chocolade, toch?!
Op de onderst laag smeerde ik de botercrème.
Deze hoeveelheid botercrème is erg veel en ik smeerde ook de zijkanten van de taart rondom dicht met de crème.

Maak nu de chocoladesaus.
 
Heel simpel........ Verwarm de sojaroom in een kleine pan.
Breek de chocolade in stukjes erboven.
Verhit de sojaroom langzaam en blijf roeren, totdat de chocoladestukjes gesmolten zijn.
Verhit verder zodat de saus wat indikt.
Dit duurt een minuut of tien.
Begin ondertussen aan het volgende klusje.


Breek de Kitkat repen tot enkele repen.
Vrijwilligers in huis willen nu vast graag de 'mislukte', gebroken stukken helpen opruimen ;) 
Neem een deel van de chocoladesaus en verdeel deze met een lepel of mes over de zijkanten van de taart.
Zet de reepjes rondom tegen de taart aan. Ze blijven nog niet voldoende plakken, dus zet ze een beetje schuin.

Als alles staat, bind je  het lint om de taart heen, om de Kitkats op hun plek te houden.
Je kunt ze tegelijkertijd met het straktrekken van het lint, rechtop zetten.
Verdeel de rest van de chocoladesaus over de bovenkant van de taart als modderpoel.
En dan komen de varkentjes weer om de hoek kijken.
Verdeel de varkentjes erop zodat het lijkt alsof ze in de modder liggen.
Zet de taart minimaal een half uur in de koelkast zodat de chocoladesaus opstijft.
Hoewel het geen perfecte taart is, was mijn jarige dochter toch blij verrast met het resultaat.

Een heerlijke taart, bomvol chocolade!
Voor echte chocolovers of chocaholics!
In deze dagen na Sinterklaas, kun je er zelfs heel wat restanten chocoladeletters in verwerken.
(Het is maar een idee!)
Wij verdeelden de varkentjes in de moddertaart  in 16 stukken waardoor je 2 of 3 Kitkat reepjes bij een stukje krijgt.
Want het vult wel.

En natuurlijk mocht de jarige 'm aansnijden!!
Sweet thirteen!
Mjammie! Smullen!