zondag 3 december 2017

Cannelloni met knolselderij en kastanjechampignons

Heerlijk herfstig...... of winters, zo je wilt!
Dit vegan hoofdgerecht uit de oven maakte ik klaar voor Kevin en Daniëlle.
Opgerolde lasagne wordt canneloni met een vulling van kastanjechampigons en knolselderij....
Het is best een bewerkelijk gerecht,  geschikt om eens goed uit te pakken.
Maar niet alleen het oog wil wat, ook de smaak is verrassend!
Deze cannelloni kun je gelukkig een paar uur van te voren bereiden.
Beter zelfs, dan trekken de smaken nog meer in.
Ik denk dat dit ook prima zou passen bij een vegan kerstdiner  :)
Wat denk jij? Probeer het alvast eens uit.....
De knolselderij komt nog uit mijn tuin en is nu een echte seizoenstopper!

Cannelloni met knolselderij en kastanjechampignons

                         voor 4- 6 personen
Ingrediënten:
  • 20 lasagnevellen (volkoren en spinazie)
  • 1 knolselderij
  • 300 g  kastanjechampignons
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 300 g tofu
  • 1 el tamari
  • 2,5 dl sojaroom
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen peper
  • olijfolie

Hoe maak ik het klaar:
1. Maak de knolselderij schoon, schil hem en snijd door de helft. Snijd één helft in blokjes van 1 cm. Snijd de andere helft in grove stukken.
2. Breng ruim water aan de kook in een grote pan. Kook de lasagnebladen door ze met drie tegelijk in de pan onder water te houden. Na 2 minuten haal je ze uit het hete water met een schuimspaan. Laat ze afkoelen op een theedoek en druppel er wat olijfolie overheen.
3. Verwarm de oven voor op 220 graden.
4. Doe de grove stukken knolselderij in een bodempje water, voeg wat versgemalen zeezout toe en kook ze gaar in ongeveer 10 minuten. Giet dan af en pureer fijn met een staafmixer. Laat staan.

5. Pel de ui en de knoflook en snipper deze fijn.
Veeg de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Gebruik gerust eens andere paddenstoelen zoals oesterzwammen.
Ris de naaldjes rozemarijn van de takjes af en snijd ze heel fijn.
Verwarm twee eetlepels olie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig zien.
Voeg dan de blokjes knolselderij toe en bak vijf minuten met het deksel op de pan.
Raak niet in de war, je hebt wel vier pannen nodig.....
6.  Snijd de tofu in kleine, rechthoekige reepjes. Verwarm in een derde kleine koekenpan twee eetlepels olijfolie. Bak de tofureepjes op hoog vuur. Voeg zeezout en peper toe naar smaak en de helft van de rozemarijn. Blijf regelmatig omscheppen en bak zo'n tien minuten. Blus daarna af met de tamari (zoute ketjap).
7. Voeg de gebakken tofu toe aan de knolselderijblokjes, samen met de rozemarijn en de paddenstoelen.
Bak nog even op hoog vuur zo'n vijf minuutjes.


8. Voeg daarna het overgrote deel van de gepureerde knolselderijpuree toe. Houd twee eetlepels over. Breng het groentemengsel op smaak met zeezout en peper.
9. Doe twee eetlepels olie in een kleine steelpan, voeg hier twee eetlepels bloem aan toe. Roer goed door. Voeg de sojaroom in scheutjes toe en breng aan de kook. Voeg er de twee eetlepels knolselderijpuree aan toe.
Zet apart.

10. Schep nu op elk lasagneblad in het midden twee eetlepels knolselderij-paddenstoelenmengsel. 


Rol het blad in de breedte op tot cannelloni.
Ga zo door met alle vulling en rol alle lasagnebladen op dezelfde manier op.
11. Doe wat olie in een ruime, lage ovenschaal.
Leg de rolletjes er naast elkaar in.


Schenk dan het roommengsel over de cannelloni heen.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak de cannelloni's zo'n 10 minuten.

Rooster de bovenkant iets door de grill nog een paar minuten aan te zetten.


En dan...... eet smakelijk!
En geniet van dit bijzondere recept.








 Je kunt dit ook als voorgerecht serveren. 
Schep dan niet meer dan twee cannelloni's op het bord.

Laat je me weten als je dit eens hebt geprobeerd?!
Vind ik leuk.