zaterdag 4 november 2017

Lasagne met seizoensgroente

Wát is dit een overheerlijke lasagne.... Mjammie! Deze eet ik het liefst elk weekend, waarbij ik de wat langere bereidingstijd graag voor lief neem.
Ik schreef al eerder dat je me voor een goede risotto gerust midden in de nacht wakker mag maken, maar op een goede tweede plaats komt lasagne; deze heerlijke lasagne.
En please...... laat dat bolognese achterwege, want hé, je kunt zo heerlijk variëren met lasagne.
Deze is natuurlijk vegetarisch, vol verse groenten en E-nummervrij zonder zakjes of pakjes.
Wist je trouwens dat je ook verse lasagnebladen  kunt maken? Dat deed ik deze week niet, maar is goed te doen. Kijk hier en let alsjeblieft niet zo goed op de foto's.....

Ik nam nog een verse, laatste venkel uit de moestuin.
Wat is dat toch een heerlijk aromatische groente. Ik vind hem alleen al zó lekker ruiken!
De laatste wortel kwam ook nog uit de tuin. De sperziebonen had ik al eerder deze zomer geoogst en ingevroren.

Lasagne met seizoensgroente

                     voor 4 - 6 personen
Ingrediënten:
  • 2 venkelknollen
  • 400 g wortel of winterpeen
  • 250 g sperziebonen (evt. diepvries)
  • 2 rode uien
  • 2 takjes rozemarijn
  • 3 el olijfolie
  • 350 g geraspte kaas
  • 1 pak volkoren lasagnebladen of 300 g zelfgemaakt
             voor de saus
  • 90 g zwarte olijven
  • 1 zongedroogd tomaatje
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespunt gerookte paprikapoeder
  • 1 el olijfolie
  • 250 ml sojaroom
  • 250 ml sojamelk 
  • 1 tl maizena

Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200.
Maak de venkel schoon, halveer in de lengte en snijd de harde binnenkern eruit. Snijd de venkel in dunne plakjes. Maak de wortel schoon en snijd in dunne plakjes. Snijd de gepelde rode ui in ringen. Ris de naaldjes van de rozemarijntakjes en hak ze grof. Verwijder de puntjes van de sperziebonen of neem diepvriessperziebonen. 
Neem een grote hapjespan en verhit hierin de olie. Roerbak de ui, venkel, wortel, sperziebonen en rozemarijn zo'n vier minuten. Schenk er dan een scheutje water bij, doe het deksel op de pan en laat het in ongeveer 5 minuutjes gaar worden.
Bereid dan de saus. 
Doe de olijven, het tomaatje en de teentjes knoflook in een hoge mengkom. Pureer ze met de staafmixer en voeg het gerookte paprikapoeder toe.
Verwarm in een steelpannetje de olie en voeg het mengsel toe. Bak het een minuutje. Voeg dan de sojaroom en de sojamelk toe. Roer goed door elkaar en breng ondertussen aan de kook.
Het blijft een heel dunne saus, maar als je het wat dikker wilt maken, kun je wat maïzena aanmaken met twee lepel koude sojamelk. Giet dit papje dan bij de saus zodat het iets indikt.
Neem een grote, rechthoekige ovenschaal en bedek de bodem met een laagje saus. Leg hierboven op een laag lasagne en 

schep een derde deel van het groentemengsel hierop.
Verdeel ongeveer 50 g geraspte kaas erover en lepel wat saus erbij. 
Maak dan weer een laag van lasagnebladen en herhaal deze volgorde drie keer/ 
Verdeel over de laatste laag van groente en saus de overgebleven 150 g geraspte kaas.
Zet in de voorverwarmde oven en laat de lasagne 25 tot 30 minuten bakken.
Laat de lasagne 5 minuten staan zodat hij stevig wordt.

Dit is echt smullen!
De kinderen schepten allemaal nog eens op en dat gebeurt niet vaak.
Een echt weekendgerecht om warm van te worden.
Geniet ervan.