maandag 14 augustus 2017

Dé perfecte groenterisotto

Joehoe! Ik ben er weer na m'n blogpauze! Laat ik gelijk goed beginnen: met dé per-fec-te risotto!  Sowieso ben ik fan van risotto  -als je me al even volgt, weet je dat je me er voor wakker kunt maken, hoewel nog niemand dat daadwerkelijk heeft geprobeerd ;) - en er staan al meerdere risottorecepten op m'n blog, maar deze geweldige risotto hield ik nog even achter de hand. Hij zit boordevol verse groentes, zacht, romig, een risotto die niet alleen je buik verwarmt, maar waar je helemaal cosy: tevreden en ontspannen van wordt.......

Zo'n heerlijke risotto ga ik nu delen. Wow!
Saillant detail: op de rijst en room na, komt alles uit m'n eigen tuin en keuken: van rode peper tot bouillonpoeder, van wijn tot verse doperwten!!! 
Ik ben er een beetje trots op ;)
Komt 'ie:

Dé perfecte groenterisotto

        voor 4 - 6 personen
Ingrediënten:
  • 3 blaadjes salie
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • 75 g wortel
  • 800 g courgette (twee stuks, winkelformaat)
  • 500 g risottorijst
  • 1 vleestomaat
  • 75 g boter of 0,5 dl zonnebloemolie met 30 g sojaboter
  • 3 stengels bleekselderij
  • 1,5 dl droge, witte wijn (of rosé)
  • 1,5 l groentebouillon (van poeder of blokjes)
  • 3 el doperwten
  • 5 takjes verse oregano (of 1 tl gedroogde)
  • 6 takjes verse peterselie
  • 1 dl sojaroom
Hoe maak ik het klaar:
Was alle groente goed, zeker als het vers uit de tuin komt. Snipper de ui, verwijder van het pepertje de zaadjes en snijd het fijn. Schrap de wortel en snijd hem in plakjes, snijd de bleekselderij in boogjes, de courgettes en tomaat in stukjes.
Smelt in een ruime pan -ik gebruik altijd mijn wok- de boter op een zacht vuurtje. Gebruik de olie om het recept volledig vegan te houden. Snijd de blaadjes salie in stukjes en fruit deze, samen met het pepertje 2 minuten. Voeg dan de rijst eraan toe. Laat deze al roerend zachtjes bakken tot de korrels gaan glanzen. Laat de boter nooit bruin worden, dan gaat het te hard. Na drie minuten voeg je de fijngesneden groente en de doperwten toe. Bak alles al roerend nog 5 minuten. Zet het vuur iets hoger en blus af met de wijn. Ik gebruikte mijn zelfgemaakte wijn van vorig jaar. Eigenlijk een rosé, maar te zuur om zó te drinken. Perfect voor in gerechten met wijn...... :)
Als de bouillon klaar staat, voeg je een flinke scheut toe, wanneer het vocht bijna verdampt is. Doe dit telkens opnieuw op een middelhoog vuur. Doe geen deksel op de pan, zodat het vocht deels kan verdampen en grotendeels wordt opgenomen door de rijst en groentes. Herhaal dit tot de bouillon op is, dit duurt zo'n 20 tot 25 minuten.

De rijst is dan gaar, maar nog iets vochtig (= risotto). Snijd de verse oregano fijn.
Meng er op het laatst de sojaroom en fijngesneden oregano door. Serveer met de peterselie.

Wordt verwarmd en geniet van deze overheerlijke risotto! Geef het beste aan je vrienden en gasten en serveer hen deze perfecte, verse, vegan risotto!

Uitgesproken comfort food!

Ik las van de week, dat je ook rijst kunt laten ontkiemen in Nederland, als je het maar warm (in een ton) en nat houdt. Zal ik dat nog eens proberen zodat ik ook rijst uit eigen tuin kan halen?? Hmmmmm......  lijkt me wel een leuk experimentje....... voor volgend jaar. 

Voor nu.....  eet smakelijk!!