vrijdag 30 juni 2017

Maaltijdsalade met verse doperwten

Oh..... dit is zó grappig!
Ik maakte afgelopen week een salade die ik ruim twintig jaar geleden ook maakte, precies dezelfde!
Ik kon me dit recept nog goed herinneren, maar hoe dat kwám?

Niet alleen geuren maar ook smaken kunnen veel herinneringen losmaken.
Geuren roepen het sterkst herinneringen op, het geurcentrum zit het dichtst bij de plek waar je emoties zetelen in de hersenen. Zo kun je  soms zomaar overspoeld worden door een geluksgevoel..... bijvoorbeeld door de geur van zelfgebakken appeltaart, zoals je die vroeger kreeg bij oma.

Bij de salade die ik maakte - deze smaken bij elkaar -, krijg ik dus een geluksgevoel. Mijn bijzondere herinnering is, dat ik 'm maakte op de avond dat mijn grote liefde voor het eerst bij mij (op mijn studentenkamer) langs kwam. Ik had beloofd voor hem te koken, maar dat werd dus een salade die ik van tevoren kon klaarmaken. De jongen op wie ik stapel verliefd was, had een prachtig boeket zonnebloemen bij zich.
Het was heel gezellig.
Maar....... die salade deed 't hem niet, hoor! Misschien toch iets te gezond voor die tijd??
Pas op een andere avond toen we gezellig gourmetten, spraken we onze liefde voor elkaar uit.
En deze salade.....  Het geval wil dat ik veldsla in de tuin heb staan en verse doperwten en ineens herinnerde ik me de combinatie in dit gerecht.  Het recept - uit de 'Boodschappen' - vond ik na even zoeken terug en bereidde ik opnieuw.

 


Het past goed bij mijn gezonde leefstijl. De groentes haal ik nu vers uit mijn eigen moestuin, de eitjes komen bij mijn kippen vandaan. Dat is veranderd, de maaltijdsalade zelf  (bijna) niet.....
Ik vind het super leuk om 'm  hier te delen.



Maaltijdsalade met verse doperwten

Ingrediënten:
  • 5 sneetjes (oudbakken) volkorenbrood
  • 3 el olijfolie
  • 3 eieren
  • 325 g verse of diepvriesdoperwten
  • 1 grote rode paprika
  • 3/4 komkommer
  • 300 g feta
  • 200 g veldsla
            voor de saus:
  • 1,5 dl volle yoghurt (of kwark)
  • 3 el citroensap
  • 2 teentjes knoflook
  • zout en peper

Hoe maak ik het klaar:
Het is natuurlijk heerlijk om verse doperwten te gebruiken als je daaraan kunt komen. Maar dat deed ik 'vroeger' ook niet. Dus (biologische) diepvriesdoperwten volstaan. Ik zat een tijdje aan tafel lekker doperwten te doppen. Maak ook de veldsla schoon, maar laat het worteltje eraan zitten. Snijden hoeft niet.
Snijd de boterhammen in blokjes. Dit kan gerust met korst en al en gaat makkelijker als ze uit de vriezer komen. Rooster ze in de oven op 200 graden, besprenkeld met wat olijfolie of bak ze in een koekenpan. Laat ze goudbruin bakken in ongeveer 10 minuten.
Kook de eieren in ongeveer 7 minuten hard. Laat ze schrikken en pel ze. Hak ze grof. 
Stoom de (verse) doperwten ongeveer 5 minuten in een stoompan.
Snijd de paprika in brede repen en de repen in schuine ruiten. Halveer de komkommer in de lengte, schrap er met een theelepel de zaadjes uit en snijd de komkommerhelften in plakken.
Verbrokkel de feta.
Neem de ingrediënten voor de saus en roer deze allemaal door elkaar in een passend schaaltje.
Doe de veldsla in een grote saladeschaal en schep er de doperwtjes, de paprika, de komkommer en de feta doorheen.

Schep er vlak voor het serveren de broodblokjes door en bestrooi met het fijngehakte ei.

Geef de saus er apart bij en schep die op het bord over de salade.

Ja..... ik vind deze salade nog steeds lekker!
Lekker & gezond.

En wat een herinneringen kwamen er boven.....
Wat hou ik van de man, voor wie ik het ruim 20 jaar geleden voor het eerst klaarmaakte!
Mijn liefste!
En met wie ik, precies vandaag, wat te vieren heb :)

Hebben jullie ook zulke eetherinneringen?
Of heb jij ook dat er opeens emoties boven komen, bij bepaalde geuren of smaken?
Ik ben benieuwd.......