zondag 7 mei 2017

Mijn moestuin (april 2)

April kan te boek als een  erg koude, natte maand. En dat terwijl het zo mooi begon. Ach... daarom heb ik in de moestuin niet zoveel gedaan. Ik doe maar even rustig aan, wat vandaag niet komt, komt morgen wel.......
Ondertussen groeit, wat al gezaaid is, rustig door.
En er valt ook te oogsten. Al die regen is namelijk goed voor rabarber, eigenlijk een moerasplant.
Een fles rabarbercello staat al in de kelder..... dat gaat goedkomen.
Wat is dat toch een super makkelijke plant: slakken lusten het niet, elk jaar komt de rabarber weer op (pas na een jaar of 10 moet je de plant eens gaan vervangen), nieuwe rabarber krijgt je gemakkelijk door de wortelstok te scheuren en wat een prachtige rozerode kleur heeft de rabarber.
Naast likeur kun je er prima limonade, ijsjes, taart en cake mee maken. En ik heb nu nog twee potjes rabarberjam en rabarberchutney (mmmm!) van vorig jaar staan.
De rabarbermoes is aan mij niet besteed, maar dát is dus geen probleem.

Wat ook goed groeit met al die regen, is het onkruid.
Wat is eigenlijk een goede definitie van onkruid?
Déze kwam ik tegen:
"De beste manier om bij het wieden zeker te weten dat je een onkruid en geen waardevolle plant verwijdert, is er aan trekken. Als hij gemakkelijk uit de grond komt, wás het een waardevolle plant!"
Ha, ha....... Hier bij het spinaziebed raak ik wel in de war.
Natuurlijk laat je gewenste en gezaaide plantjes tegelijk opkomen met onkruid. Maar de spinazie groeit erg langzaam en het onkruid erg hard met die regen.  Dus als ik ga wieden, trek ik er vaak de gewenste spinazie uit.... :(

Zonder gekheid: jij als tuinder bepaalt of iets onkruid is of niet! Soms zijn aardbeienplantjes, braamscheuten en aardappelplanten op sommige plekken dus onkruid. Niet daar gezaaid of gepoot en erg ongewenst. Tegelijk ben ik blij met een bepaalde hoeveelheid brandnetels en zevenblad, omdat ik dat af en toe oogst om te eten. Dus het is nog al dubbel. Voor de meeste mensen zijn paardenbloemen, klavers en brandnetels natuurlijk onkruid, maar.......  de tuinder bepaalt!!
Deze maand waarin mijn niet getekende tuinplan steeds vastere vormen aanneemt, werk ik graag met lege vakken, zonder spontane, 'zelfdenkende'  planten.  Die vakken komen namelijk vanzelf vol; het liefst met rijen.
Een rij met voorgezaaide plantjes, een rijtje wortels en raapstelen die ik zaai, rijen pootuitjes......  Want op een rij mag het er 'saai' uit zien, het is wel veel makkelijker onkruid wieden.


De tuintjes van de kinderen beginnen er steeds gezelliger en voller uit te zien. Ze mogen hier lekker hun gang gaan, het hoeft niet op mijn manier, als ze maar plezier in het tuinieren hebben. Veel plantjes die ik over heb, komen her en der in deze tuintjes te staan. Munt, sla, aardbeien, een bessenstruik.... hun lievelingsgroente wordt gezaaid.
En tot nog toe zijn ze gemotiveerd om te kijken en vooral 'water te geven'. Ha, ha...
Ondanks mijn tip die ik zelf vorige keer hier deelde, is het noodlot voor mijn kiwiplant toegeslagen.
Het was met die paar keer nachtvorst toch te koud en de plant is bevroren......
Geen kiwi's dit jaar voor mij....... snik!
Wel sla, verwacht ik. Die kan gelukkig best tegen een nachtje vorst.
Rode sla is minder aantrekkelijk voor zowel vogels als slakken.
Ik heb ze met krantenpapier-potje en al geplant.
Ik ben heel benieuwd of dit bevalt ;)
De andere slaplanten staan voorlopig in de kas, zodat ze iets sneller groeien.
Zijn ze te oogsten (binnen nu en twee weken) dan wordt hun lege plekje opgevuld met echte kasplanten: komkommer, tomaat, kousenband, rode peper en aubergine.
Het kan prima om binnen één seizoen verschillende planten achter elkaar op één stukje tuin te zetten.
Doe bij de aarde een beetje verse compost of biologische mest en je benut je tuin optimaal!
Zo kreeg ik tot mijn verrassing een zakje compost bij de Ikea, een plek waar ik het niet verwachtte.
Een geweldig gezond recycle idee van deze winkel.
Alle restanten groen uit het restaurant werden opgeslagen en gecomposteerd, wat resulteert in zakken vol vruchtbare compost. En natuurlijk mogen de klanten meegenieten. Goede, navolgenswaardige actie van Ikea!

De moestuintjesactie van de AH is inmiddels weer afgelopen.
Wat een super leuke actie, waardoor veel hobby-tuinders zijn begonnen met een stukje moestuin. Heel leuk dat ik als blogger ook van alle kanten moestuintjes, zaad, plantjes en dergelijk krijg.
Meestal kan ik het goed gebruiken: in mijn eigen tuin of in de schooltuinen.
En anders geef ik het door of ruil ik het met anderen.

Mijn kleine stukje wijk-moestuin is al vol: twee rijen aardappelen, een rij doperwten langs een hekje en vol is 10 m2. Nou, vooruit, nog wat slaplantjes onder het net, vlak langs het hek met peultjes......

Ik vrees dat ik dit jaar weer té veel plannen en plantjes heb en te weinig vierkante meters grond.
Want ik wil dit jaar heel graag weer witlof gaan telen, de wintergroentes moeten ook in de grond, die langzame groeiers. Ik wil voldoende pompoenen, mais en allerlei soorten bonen gaan zetten.
Ik vrees dat ik keuzes moet gaan maken.
En de eerste keuze is snel gemaakt..... niet alles vandaag doen.
Want......  morgen is er weer een dag!

Tot gauw in mei!