zaterdag 15 april 2017

Advocaat maken

Ik maakte, net op de valreep voor Pasen, zelf advocaat. Niet moeilijk en o, zo lekker van smaak! Zacht, romig en met verse eieren van mijn eigen kipjes.
Advocaat is een alcoholische drankje uit grootmoeders tijd, met een beetje oubollig imago. Het is net te dik om te drinken, dus je lepelt het uit een speciaal glaasje met een toefje slagroom.
Maar hoe verrassend,  het komt oorspronkelijk niet uit Nederland maar van de Nederlandse Antillen. Daar wordt een mengsel gemaakt van avocado (ja, vandaar de naam!) en brandewijn. Zeelui namen dit mee en dat viel zo goed in de smaak, dat onze Nederlandse grootouders dit wilden namaken. Maar ja, avocado's waren hier niet te krijgen....... eieren des te meer.

Het werd gele advocaat, van eieren! Het zelf maken, is niet alleen leuk, maar je weet ook precies wat er in gaat. Als ik mijn heldergele resultaat zie, is het raar dat de advocaat die je uit de supermarkt  haalt, E104 en E110 voor de gele kleur bevat. He-le-maal niet nodig!
Net als verdikkingsmiddel. Nee, mijn advocaat is puur en verrassend lekker.

En volgens mij is advocaat terug van weggeweest. Dít wordt een nieuwe trend!!

Ik wilde vandaag eerst een blog posten over het natuurlijk verven van eieren, maar ik vind het resultaat tegen vallen en bovendien kun je dit idee echt overal vinden.
Dus vandaag moet je het doen met een recept over advocaat.
Maar het is lekker, ook als basis voor toetjes, andere gerechten of gebak.

Ik spaar al weken eieren en dat gaat heel goed, moet ik zeggen. Hoewel.....  één van mijn kippen werd ziek en is inmiddels gestorven (aahhhh.....).
Maar toch krijg ik dagelijks drie eieren van mijn andere chickies.
Als je nog eieren over hebt of teveel eieren hebt ingeslagen...... maak dan eens advocaat!

Dit werd mijn recept.

Advocaat

Ingrediënten:
  • 8 eierdooiers
  • 450 ml brandewijn (37%)
  • 400 g suiker
  • 1 tl vanillesuiker
  • 1 dl sojaroom
Hoe maak ik het klaar:
Scheid de eieren en bewaar het eiwit. Nog een goede reden om advocaat te maken, is dat ik met de overgebleven eiwitten heerlijk m'n frambozen droom taart kan maken. Of kokosmakarons.
Gooi in ieder geval nooit eiwitten weg!
Verhit in een grote pan een bodem water, zodat de kom of pan daar straks precies boven kan hangen.
De eidooiers klop je in een hittebestendige kom of pan, omdat je au-bain marie gaat verwarmen.
Roer eerst de eidooiers los.


Voeg de suiker toe. Hoewel ik meestal rietsuiker of een gezonde suikervariant gebruik, heb ik besloten voor likeurs maar gewoon kristalsuiker te gebruiken. Dit geeft het mooiste kleurresultaat. En bovendien zijn alcoholische drankjes toch niet 'gezonder' te maken met gezonde suikers.
Als de suiker goed is doorgeroerd, voeg je ook de vanillesuiker toe.
Weet je dat je deze gemakkelijk zelf kunt maken?
Het is easy-peasy en je gooit niets weg. Klik hier voor het idee!

Hang de kom of pan boven het inmiddels kokende water.
Gebruik een keuken thermometer.

Zorg dat het eiermengsel niet warmer wordt dan 65 graden, anders gaat het schiften.
Giet in een dunne straal de brandewijn erbij.
Roer goed door.

Blijf roeren met een garde tot het een egaal mengsel is.
Houd de thermometer goed in de gaten. Het gaat niet om de watertemperatuur, maar om de temperatuur van de advocaat.
Als het tot 65 graden is verhit en wat is ingedikt, neem je de kom van de hittebron af.
Laat de advocaat goed afkoelen en roer nog af en toe door.
Klaar is je advocaat.
Serveer met opgeklopte room.
Omdat ik geen zuivel gebruik, neem ik hiervoor sojaroom, speciaal om op te kloppen.
Smaakt prima en wat is dit goed gelukt!
Volgens mij ga ik dit vaker maken, want het smaakt natuurlijk niet alleen lekker met Pasen.

Je kunt de advocaat in goed schoongemaakte, met kokend water omgespoelde potjes trouwens nog een paar weken bewaren in de koelkast.

En je kunt er ook een lekkere tulbandcake van bakken (klik)


Tot slot voor Pasen, een gedichtje wat ik tegenkwam:

Pasen is het feest van het Leven
Het is voor iedereen,
Maar het maakt wel verschil
Of het om lenteleven
Of om eeuwig leven gaat