zondag 19 maart 2017

Tijd in mijn keuken (10)

Ik loop een beetje achter met mijn keukenserie, want het gaat bij mij altijd een beetje kriebelen van teveel structuur. Tegelijk heb ik wel een heleboel leuks en inspirerends te delen, dus maak ik er weer een mooi blog van.

De voorjaarsvakantie ligt al weer even achter ons. Die week heb ik zo weinig gedaan, dat ik die oversla. Ik begin gewoon met de laatste dag en dat is altijd een klein feestje bij ons thuis. Gewoon om de vakantie af te sluiten en niet in de laatste plaats dat alles weer 'gewoon' wordt en ik overdag weer wat rust krijg.
Dat uit zich alvast in mijn lunches. Heerlijk om mezelf te verwennen met een salade of een broodje speciaal.

Mijn weekmenu:

Lunchgerechten:
Zondag: vers afgebakken pistolet met warme zuurkool  Mjammie! Ik heb een recept gevonden wat zó lekker is, dat ik dit broodje wel wil blijven eten!!
Maandag: ik kreeg geen hap door mijn keel, dus maakte ik voor mezelf een lekkere amandeldadelshake. Heerlijk voedzaam, lekker koud op een warme dag.

Het recept is eenvoudig. Meet 3,5 dl water af. Voeg daar 75 g rauwe amandelen aan toe.
Mix tot een wit-romig drankje. Voeg eventueel naar smaak een scheutje ahornsiroop toe.
Voeg vervolgens 6 ontpitte dadels toe en mix door. En als laatste doe je er twee, in schijfjes gesneden, bevroren bananen bij. Ik gebruik een staafmixer om dit tot een romig drankje te mixen. Genoeg voor twee glazen lekkere shake, goed voor één lunch.
Dinsdag: pitabroodje met falafel balletjes. Heerlijk met geraspte wortel, schijfjes komkommer, pittige knoflooksaus, zoetzure courgette en ingemaakte groene tomaatjes. Ik heb gewoon een voorraadje falafelballetjes in de vriezer liggen. Ik ontdooi er vier of vijf. Bak een pitabroodje in een hapjespan (kan ook in een broodrooster, maar die heb ik weg geminimaliseerd ;) ) en maak er vervolgens een feestje van op mijn bord!
Woensdag: groentetosti. Klik hier om de 7 (!) goede redenen (plus recept) te vinden om af en toe een groentetosti te eten!
Donderdag: couscoussalade met komkommer; dit blijft een super lekkere mjummie-salade. Met een biologische komkommer van de Aldi
Vrijdag: versgebakken zuurdesembrood. Ja, ja, ik moest er aan geloven en heb zelf brood gebakken. Lees verder.....
Zaterdag: geitenkaassalade met rucola en noten


Met heerlijk, verse blaadjes rucola uit de kas.

Avondmaaltijden:
Zondag: Als afsluiting van de vakantie gingen we gourmetten: een feestje aan tafel. En wie denkt dat je met gourmetten niet zonder vlees kan, moet ik teleurstellen. Vegetarisch gourmetten kan prima en is reuze gezellig.



Weet je bijvoorbeeld op hoeveel manieren je een eitje in een gourmetpannetje kunt klaarmaken? En wat te denken van gebakken aardappeltjes? In elke supermarkt heb je tegenwoordig vegetarische burgers en worstjes. Snijd deze kleiner en je hebt fantastische hapjes voor in je pannetje. En natuurlijk maak je er zelf wat feestsausjes bij!
Maandag: rijst met roerbakgroentes, quornblokjes en (shame on me) kant en klare satehsaus
Dinsdag: Zuurkoolovenschotel met kerrie en stoofpeertjes uit de oven; 
Mijn groentes mogen dan bijna op zijn, maar in de kelder heb ik nog heel wat potten stoofperen staan.

Waarom niet eens te combineren met zuurkool? En o,  wat was dit een super lekker recept! De kids waren het deze keer hartgrondig met me oneens, maar dat liet mij niet minder genieten!
Woensdag:  Tegenwoordig is het op woensdag spaghetti-dag. De dag dat mijn lief voor een cursus elders eet. En je raadt het al, spaghetti eet hij liever niet, maar de kinderen en ik eten het graag. Deze keer maakte ik de spaghetti klaar met de laatste verse snijbiet uit de tuin, met stiekem wat blaadjes bloedzuring erdoorheen. Erbij een goede tomatensaus en wat paddenstoelen. Het recept kun je hier vinden.
Donderdag: in mijn bewaaremmer zand, dacht ik nog een oneindige voorraad aardperen te hebben, maar de laatste viste ik er deze week uit, voor de laatste aardperenrisotto. Nu weer zo'n 8 à 9 maanden wachten op de volgende oogst.......
Vrijdag: de laatste boerenkool oogstte ik vandaag en at hem lekker snel met couscous. Een echte aanrader, dit recept
Zaterdag: in mijn moestuinblog heb je kunnen lezen dat mijn tuin gefreesd werd. Dit betekent dat alles eruit moest! Alles! Maar wat nog enigszins eetbaar was, verzamelde ik in een bakje, voordat het op de composthoop ging. En hiervan maakte ik een winter-oogstsoep.


Lekker hoor! Soep met blaadjes palmkool, een mini-preitje, spruitjes......  Ik bakte knoflookcroutons en serveerde die erbij!
Voor de grote trek maakte ik nog een hapjesbuffet klaar. Naast de soep mocht iedereen wat kiezen. Sommigen noemen dit misschien kliekjesdag of restantendag, maar een buffet klinkt leuker, toch?!  We aten onze buikjes vol!


Mijn keuken DIY's:
Aan het begin van de week, moest ik een grote hoeveelheid appel-kaneelchips klaar hebben! Het was namelijk voor de traktatie van mijn nu 5-jarige dochter! Hoera! Ze trakteerde in een klas vol allergieën en diëten deze ideale, gezonde, lekkere traktatie.


Ik schilde, boorde en droogde heel wat appeltjes, tot ik er ruimschoots genoeg had. Missie geslaagd!

Tijdens het schilproces besloot ik om tegelijk weer een pot appelazijn te maken.
In een ruime pot doe ik de schone appelschillen en klokhuizen. Vervolgens doe ik er water bij zodat de appels onderstaan. Ik leg een schoteltje er bovenop, zodat de appels niet gaan drijven  en dan maar wachten.
Deze pot stond zo'n twee weken op mijn aanrecht. Ondertussen zorgen de suikers in de appels ervoor dat het gaat gisten. Die gist komt in aanraking met zuurstof, doordat de pot niet is afgesloten en wordt zuur. En zo ontstaat appelazijn. Dus eigenlijk maak ik het niet, ik creëer alleen maar de juiste  omstandigheden.
Wil je er meer over lezen en ook over de toepassingen van appelazijn? Klik dan hier!



Ik had opeens zin om likeur te maken en herinnerde me mijn grote hoeveelheid ingevroren zwarte bessen. Hoewel ik nergens vond staan, of je ook likeur van bevroren bessen kunt maken, probeer ik het gewoon. Waarom ook niet?


Over de smaak kan ik nog niets zeggen, want likeur moet trekken. Zo'n drie maanden zelfs, maar het is het wachten vast  waard.

Ik droogde een kleine hoeveelheid oesterzwammen wat bij mijn voorraad gedroogde champignons opgeslagen wordt.

En....... ik bakte voor het eerst zuurdesembrood! Natuurlijk moest ik dit gaan proberen, nu ik al een tijdje een zuurdesemstarter op mijn aanrecht heb staan. Maar eerlijk gezegd zag ik er ook tegen op. Brood bakken is best een ingewikkeld proces. Bovendien rijst bij mij geen enkel deeg, hoe en waar ik het ook neerzet. En als laatste bezwaar kan ik toevoegen dat ik zelf niet zoveel brood eet. Maar voor een vrijdagmiddag besloot ik het gewoon te doen.
We eten dan met z'n vieren thuis (alleen de jongens zitten nog op school). Vers is brood het allerlekkerst, dus ik was al vroeg in de morgen aan het afwegen, meten en kneden.
En hoewel ik tussendoor gerust andere dingen kon doen, hield het brood me goed bezig.
H e t  r e e s  t o t a a l  n i e t!  Maar het recept, gekregen van een moeder uit de klas van mijn dochter, is gebaseerd op veel ervaring en klopt pre-cies! Na de derde rijs tijd, stook ik de oven flink op (klinkt lekker ambachtelijk in dit verband, maar ik zette de elektrische oven dus gewoon op 225 graden). De nog geen centimeter gerezen broden, schuif ik erin. Over de gloeiend hete bodem giet ik een kopje water en vervolgens begint het bakken.

Af en toe kijk ik even door het ruitje en ik kan het niet laten om steeds enthousiaster te worden. Wow! Het brood rijst, het wordt groter en mooier....... De bovenkant had ik ingesneden, zie je?


Toen het bakken klaar was, was dit het resultaat: twee mooie broodjes!!
En het róók lekker!
Van de weeromstuit at ik veel te veel boterhammetjes, wat me energie gaf voor de hele middag.
En mijn kinderen mochten warme boter en wat suiker erop. Daar kan geen gebakje tegenop!

Het zijn geen hoge boterhammen, maar zo vers zijn ze wel machtig.
Er is één maar........ iedereen vond dit zo lekker en goed gelukt, dat ik dit nu echt vaker moet gaan bakken. Bovendien heb ik nog meer zuurdesemstarter staan.......
Ja, soms sluipen gewoontes en tradities er op deze manier gewoon in.
Het is gelukkig een succeservaring. Super dat me dit gelukt is! Het is wat werk, maar als je het inplant, valt het ook wel weer mee.


Mijn keukenblunder:
Voor de likeur die ik ging maken, had ik verse bessenblaadjes nodig. Laat ik die nu net hebben groeien aan mijn voorjaarstakken die ik op vaas heb staan. Nou ja, dat is niet helemaal toevallig natuurlijk!
De grootste bessen blaadjes, klaargelegd op het aanrecht voor de likeur, zag ik echter even later opeens drijven in een kopje heet water! Had mijn dochter er thee van gezet......

Ha ha.... misschien zag ze het voor munt aan, ofzo.
Eigenlijk is het nog niet zo heel gek. De bladeren van de zwarte bessenstruik zijn namelijk heel gezond en prima als thee te drinken. Het verlicht kwalen zoals vermoeidheid. darmkwalen, reuma......
Eh......wacht even.....
Vermoeidheid gaat weg? Oh, daarom kon ze die avond niet slapen. Nou heb ik 'm!


Heb jij ook wel eens een keukenblunder?
Deel 'm eens hier..........