vrijdag 17 februari 2017

Quinoa-kerrie kroketten

Ik weet eigenlijk niet meer of dit op mijn to-do-list stond, maar ik maakte het deze week gewoon!
Kroketten!

Ze staan bekend als een niet zo'n gezonde snack, maar ik maakte er een culinair feestje van.
Volledig vegetarisch, heerlijk naar eigen smaak èn.........  kroketten zijn een perfecte manier om restjes in te verwerken.

Tijd voor kroketten in het kader van 'don't waste food'
No-Waste


Kroketten zijn al vrij oud, maar zoals ze in de huidige vorm voorkomen - de vleeskroket als snack - is het een typisch Nederlands verschijnsel.

De vleeskroket komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Frankrijk. De kok van Lodewijk XIV, beschrijft  al een recept voor kroketten ('croquets') in een kookboek uit 1705.
In de negentiende eeuw werden vleeskroketten gepaneerd met vers broodkruim en in een koekenpan in boter of reuzel gebakken  Deze kroketten dienden, anders dan de 'koninklijke voorgangers', vooral als restverwerking van gaar vlees.
De ontwikkeling van chic gerecht naar snack kwam pas na de Tweede Wereldoorlog.

In de loop van de tijd zijn er allerlei varianten ontstaan. Behalve de vleeskroket zijn er tegenwoordig ook satékroketten, garnalenkroketten, aardappelkroketten, kipkroketten, kaaskroketten, eierkroketten en aspergekroketten. Tot ongeveer 1996 was de kroket de meest verkochte snack via snackbars en cafetaria's.

Naast alle genoemde varianten, heb ik er nu een nieuwe variant bij verzonnen!
Ik eet al ruim 15 jaar vegetarisch en heb echt een hekel aan een overdadige, gedachteloze vleesconsumptie. Mensen die klakkeloos een stukje vlees in hun mond stoppen of letterlijk overal vlees in verwerken. Als iedereen die zo graag vlees eet,  ook eens zelf het dier zou moeten doden en klaarmaken, dan bleven er weinig vleeseters over, denk ik! Maar zeker als het vlees in een gepaneerd korstje gewikkeld is, merk je het dier niet op, toch?!

Ik heb jaren geen kroketten gegeten, omdat er meestal vlees in zit. Bovendien is frituren niet mijn favoriete bereidingswijze en het is bewezen gezonder om dit ook zo te houden.
Maar vandaag maakte ik dus een vegetarische kroket, van quinoa, kerriesaus en datgene wat een kroket een kroket maakt: de vorm (langwerpig), in een korstje van bloem, ei en paneer.



En jawel....... gefrituurd! In pure, biologische zonnebloemolie, dat dan nog wel.

Ik vond het super leuk om te maken en ze smaakten niet minder: superlekker!
Vaak kook ik teveel rijst of graan, als het een bijgerecht betreft.
Ik  had een schaaltje quinoa over van het weekend.
Dit kun je ook prima invriezen en opnieuw gebruiken door het de laatste paar minuten mee te koken, met een nieuwe portie........



Soms geef ik zo'n restje aan de kippen, maar deze keer gebruikte ik het dus als kroketvulling.
Ik had eveneens een half recept kerriesaus over van gisteren.
Een heerlijke rouxsaus waar ik overdadig kerrie aan toevoegde.
Deze twee ingrediënten vormen het idee en de binnenkant van mijn kroket.

Hier het recept:

Quinoa-kerrie kroket

genoeg voor 6 kroketten

Ingrediënten:
  • 200 g biologische Quinoa mix (witte, rode en zwarte quinoa)
  • 2,5 dl kerriesaus
  • 1 ei
  • 2 el ongezoete sojamelk
  • 50 g bloem
  • 3 beschuiten, verkruimeld tot paneermeel
  • zonnebloemolie om te frituren
       Voor de kerriesaus:
  • 25 g boter
  • 25 g bloem
  • halve, rode ui
  • 1 bio bouillonblokje met tuinkruiden
  • 2 tl. kerriepoeder
Hoe maak ik het klaar:
Kroketten moet je van tevoren bereiden, omdat de vulling volledig afgekoeld en goed stevig van structuur moet zijn.
Dus begin ruim op tijd met het koken van de quinoa. Doe dit volgens de aanwijzingen op de verpakking. Natuurlijk kun je  ook rijst of een ander graan gebruiken. Net wat je lekker vindt.
Maak ook de kerriesaus vooraf.
Snipper de rode ui heel fijn. Smelt de boter in een kleine pan en fruit de ui even aan. Voeg de bloem toe en roer goed door. Maak een bouillon van het bouillonblokje en 2,5 dl water. Voeg na 1 minuut de bouillon in scheutjes toe. Blijf stevig doorroeren tot het vocht is opgenomen, voordat je een nieuwe scheut bouillon toevoegt. Doe dit op  middelhoog tot hoog vuur. Voeg daarna de kerriepoeder toe en laat de saus goed indikken en daarna volledig afkoelen.
Als alles goed is afgekoeld, vermeng je de saus met de quinoa.


Zet de frituurpan aan. Ik gebruik altijd zonnebloemolie. Let op dat die niet overbruist tijdens het bakken. Frituurolie uit de winkel heeft een anti-schuimmiddel, een toegevoegd E-nummer. Ik let liever zelf even op, zonder E-nummers. Natuurlijk kun je ook een Airfryer gebruiken. Dit geeft wél een krokant korstje, géén bruine kleur, maar ook geen vet erin. Enfin, ik heb geen Airfryer, dus ik frituur.
Zet bakjes klaar om de kroketten hun korstje te geven.
Doe de bloem in een bakje, klop het ei los met de sojamelk en verkruimel de beschuit. Je kunt ook paneermeel gebruiken of het zelf maken van oud, getoast brood.
Vorm met iets vochtige handen een kroket: neem een flinke eetlepel vulling en vorm hier een langwerpig rolletje van. Wentel deze ruim door de bloem, even door het  losgeklopte ei en vervolgens door het beschuitkruim voor het korstje.
Modelleer mooie rolletjes en laat ze tot gebruik in de koelkast rusten.
Bij mij kunnen er drie tegelijk in het frituurmandje.
Frituur de kroketten 3 minuten op 180 graden.

Serveer met een kloddertje mosterd voor het echte-kroket gevoel.
Maar wat let je...... volgens mijn kinderen is ketchup veel lekkerder (......)
Mjam! Heb ik eens zelf een snack gemaakt.

Je kunt er een gezonde salade bij serveren, of gezonde kiemen.
Ik serveerde er deze keer ook wat verse frietjes bij.

Yes, dit ga ik vaker doen! Helemaal top!
Ik wil graag een lans breken voor deze gezonde kroket,
omdat het de perfecte manier is om restjes in te verwerken.
Sorry, je hebt nu geen excuus meer om eten te verspillen!

Snack gezond!