woensdag 18 januari 2017

Pittig soepje met citroengras

Nee, dit is dus niet mijn nieuwe kamerplant die ik jullie wil laten zien.
Guess what?

Dit is citroengras. Biologisch en mooi groen in een potje. 
Ik kocht het al voor Kerst. En eerlijk gezegd was ik 'm een beetje vergeten, maar toch blijft 'ie groen. 

Vooruit, nu wordt het toch tijd om er ook wat mee klaar te maken en experimenteren.
Ik vond een recept voor een pittig soepje wat ik haalde van de blog 'de groene meisjes'.

Dit is ècht een geweldig soepje!
Toen de soep moest trekken, begon het heerlijk te geuren in huis. Ge - wel - dig!

En toen het proeven.....
Het tintelt op je tong, het is zuur en pittig tegelijk. Opwekkend, krachtig, heet en ontzettend in balans!
Wow!!



Pittig soepje met citroengras

Ingrediënten:

  • 1 flinke bos koriander
  • 2 limoenen
  • 2 rode chilipepers
  • 2 stengels citroengras
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 2 el bouillonpoeder
  • 8 dl  kokosmelk
  • 5cm verse gember









Hoe maak ik het klaar:
Grappig zeg, dat ik al deze exotische ingrediënten, op de verse koriander na, al in huis had. Verse chilipeper nog uit mijn eigen kas en ingevroren om op elk moment te kunnen gebruiken. En van de gember had ik een hele voorraad gekregen, net als de limoenen. Een mooi soepje voor mij om ingrediënten op te maken.
Begin met de koriander, was en hak deze fijn.
Boen de limoenen schoon, rasp de schil en pers daarna het sap eruit.
Halveer de pepers in de lengte en haal de zaadlijst eruit als je de soep niet héél pittig wilt. Hak de pepers fijn.
Pel de stengels citroengras, zodat je de zachte kern overhoudt, en hak ze fijn. Het citroengras kun je dus gewoon eten.
Schil de verse gember en pers deze. Mij lukt dit niet goed en ik sneed hem gewoon heel fijn.
Maak met het bouillonpoeder en de -blokjes een pittig soepje van 8 dl heet water.
Zet dit op het vuur, breng aan de kook en voeg de kokosmelk toe. Ik gebruikte de biologische, niet-ingedikte variant. Een heerlijk zoete, biologische kokosmelk. Wat er van het 1 literpak over bleef, dronk ik gelijk op. Mjumm!
Voeg de koriander, limoensap- en rasp, de chilipeper, de stengel citroengras en de fijngesneden gember toe


en laat de soep even trekken.


Natuurlijk kun je dit een zomers soepje noemen,  want de smaken doen je verlangen naar tropische oorden, tegelijkertijd is het heerlijk verwarmend! En energieopwekkend.
Dus ideaal als lunchsoepje, deze maand. Je krijgt beslist geen middagdip en kunt er de rest van de dag  prima tegenaan!
 
Het is een errug pittig soepje, dus kinderen doe je er (waarschijnlijk) geen plezier mee.


Ik maakte het tijdens een vriendinnenlunch  en we hadden heel wat bij te praten, omdat we elkaar lang niet hadden gezien.
Maar tijdens het eten van dit soepje, werd het helemaal stil.........
Dat zegt wel genoeg, toch?!