woensdag 7 december 2016

Appeltaartjam maken

Wie houdt er nu niet van appeltaart?!! Ik ken niemand.......  Jij?
En nu is het mij gelukt déze smaak, de lekkere appeltaartsmaak,  te vangen in een potje met jam!!






Dit is ècht de laatste jam die ik dit seizoen maak, hoor. En het kwam goed uit, want ik had, naast mijn mand vol valappels,  nog drie (??) aangebroken zakken geleisuiker staan.
Ik besloot het 'jammen' gelijk in een workshop-vorm te gieten.


Charlotte had nog een workshop jam-maken van me tegoed en daarom doken we gezellig de keuken in.
En o.... wat wás het gezellig!

En de jam zelf? Ja, die smaakt geweldig, dus deel ik hem hier! 
Je kunt dus van appels prima jam maken. Het was voor mij de eerste keer dat ik dit probeerde en het duurde héél lang, maar het resultaat is er naar!
Heb je nog appels over, of kun je goedkoop aan appels komen....... ik zou zeggen : maak er een potje van!

Natuurlijk heb je appels, kaneel en suiker nodig. Rozijnen laat ik voor het gemak weg, hoewel dat ook best zou kunnen.
De avond tevoren had ik al een pan vól geschild tijdens het kijken van een goede film; dat gaat gemakkelijk samen.

Maar we besloten alle appels te verwerken. Dus terwijl er al een pan opstond voor appelstroop, schilden we nog veel meer appels.......
En terwijl de pan met appelstukjes op het vuur stond voor de appeljam, haalden we de allerlaatste appeltjes door de sapcentrifuge.
Dat gaat snel: ongeschild en met klokhuis en al.



Het werd een heerlijk, dorstlessende appelsmoothie!!
Want ja, wie werkt moet ook eten.
Vervolgens maakte ik ook nog een lekkere couscous-lunchsalade klaar.
Het maakt niet uit dat die appeljam wat bewerkelijk is, we kwamen de tijd wel door.
Maar nu naar het recept......

Appeltaartjam

  • 2 kilo appels
  • 1500 g geleisuiker
  • 2 kaneelstokjes
  • 1 citroen

Hoe maak ik het klaar:
Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snijd de appels in partjes. Was ze en doe ze in een ruime pan. Voeg zoveel water toe, dat de appelstukjes net onderstaan.
Breng het aan de kook, samen met één kaneelstokje en laat het met een deksel op de pan 30 minuten doorkoken.
Giet het daarna door een zeef met neteldoek en laat het ongeveer 30 minuten uitlekken.
Druk met een lepel zoveel mogelijk het vocht uit de appelpulp.
Meet het opgevangen vocht in milliliters en voeg evenveel geleisuiker toe in grammen.
Ik had bijna 2 liter vocht en voegde dus 2 kg geleisuiker toe.
Je kunt ook kiezen voor geleisuiker in een verhouding van 2 : 1 en dan voeg je de helft toe.
Pers de citroen uit en voeg het sap toe aan het vocht.
Voeg het kaneelstokje toe en ook de appelpulp.
Breng aan de kook en laat het zonder deksel inkoken.
Volgens  het recept wat ik gebruikte, zou de jam na 5 minuten genoeg ingedikt zijn.
Nou....... dat was bij ons niet het geval, helemaal niet!
Op de foto kun je goed zien, hoe dun het eigenlijk is.
Het duurde en het duurde.....
De lunch werd opgesmikkeld, de appelstroop dikte in, ik ging  naar de fietsenmaker om een fiets op te halen, maar de appeljam bleef sap. Uiteindelijk heeft 'ie bij elkaar ongeveer 3 tot 4 uur gekookt, maar toen ontstond er ook iets prachtigs.

Als stoofpeertjes lang koken, worden ze rood (ja, ja, ook zonder perenrood of port)!
Als appels lang koken, worden ze........  óók heel mooi rood!
Misschien een beetje beïnvloedt door het kaneelstokje, maar het resultaat is dus:
aardbeienrode appeltaartjam.
En zeg nou zelf: met zo'n mooi kleurtje smaakt het bijna nog lekkerder.

Oh wacht..... als de appeltaartjam dus eindelijk genoeg ingedikt is (en toen ik naar de fietsenmaker was, heb ik het vuur gewoon uitgezet, hoor) dan vul je brandschone, met kokend water omgespoelde jampotjes ermee.
Zó heb je de smaak echt gevangen en kun je er een winter lang mee doen.


Natuurlijk had Charlotte een paar potjes appeltaartjam verdiend. Deze workshop paste niet in één dag, dus kreeg ze die later.

Mijn zoon is echt dol op deze appeltaartjam.
Hij  heeft gekeurd en geproefd en wil niets anders meer op zijn boterham hebben.......

Hoewel het op aardbeienjam lijkt, is dit toch ècht de appeltaartjam!

Ik maak voor mezelf geen boterhammen met jam  klaar, maar gebruikte deze jam als topping op mijn (verder) suikervrije appeltaartkoekjes, die ik deze week bakte. Mjummmie!
Maar het smaakt natuurlijk ook fantastisch bij de zondagse scones met clotted cream.
Ben je een dagje thuis?
Misschien leuk om deze smaak ook eens te vangen?!
..............
Hmmm, maybe ;)