dinsdag 6 december 2016

Surinaamse vega pastei

Terwijl mijn zwem maatje gisteren naar Suriname vloog, had ik gelukkig nog tijd gehad om bij haar de ingrediënten van deze Surinaamse pastei te checken.
Ik kan hem wel lekker vinden (oh ja!!) maar het moet ook kloppen.........

En ja......... er zitten augurkjes in  èn wortels en doperwtjes....... en het kan prima vegetarisch!

Er gaan lekker veel groentes in, de allerlaatste augurkjes van eigen inmaak, eitjes van mijn eigen kippen, wortel uit de tuin..... En wat zíet het er mooi uit!
Voor het gemak maak ik het met bladerdeeg klaar. Mag best een keertje!
Hier het recept:

Surinaamse vega Pastei

                voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 2 el olijfolie
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g quorn
  • 250 g tofu
  • 2 tomaten
  • 1 biologisch groentebouillonblokje/ 1 el bouillonpoeder
  • 100 ml water
  • 200 g bio diepvriesdoperwten
  • 1 kleine winterwortel
  • 4 zoetzure augurkjes
  • 2 el verse peterselie
  • 12 plakjes diepvriesbladerdeeg (of neem twee vellen vers bladerdeeg)
  • 2 eieren
  • versgemalen zeezout
  • versgemalen zwarte peper
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Kook in een klein pannetje de twee eieren hard in 8 minuten.
Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de ui, knoflook en de tofu en quorn. Je kunt ook andere vleesvervangers gebruiken. In Suriname wordt vaak kip gebruikt, hoewel het prima vegetarisch kan....... Bestrooi met versgemalen zeezout en peper. Voeg de in stukjes gesneden tomaten,  het bouillonblokje en het water toe. 
 

Doe het deksel op de pan en laat het geheel 10 minuten sudderen.
Maak de wortel schoon en snijd in plakjes. Snijd de augurken in plakjes en hak de gewassen peterselie fijn.
Voeg de doperwten, wortel, augurk en peterselie toe en roerbak 5 minuten, zodat het vocht iets kan verdampen.
Bekleed intussen een bakblik (met bakpapier) met bladerdeeg. Ik gebruikte zes losse plakjes, zorg  dat ze goed aan elkaar hechten. Prik de bodem hier en daar in met een vork.
Leg de vulling hierop en verdeel de plakjes ei erop. Vorm van de overgebleven bladerdeeg een even grote lap als deksel en vouw dit over de vulling heen. Kneed de randen van de onder- en bovenkant samen.
Snijd in het midden een klein deegrondje uit, zodat tijdens het bakken de stoom kan ontsnappen.
Bak de Pastei in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.
  Eventueel bestrijk je met een losgeklopt eitje de bovenkant, voor een extra glanzend, goudbruin resultaat.
 
Niet laten staan, maar gelijk serveren.
Hier in huis gaat er een hoeraatje op, als dit op tafel komt: iedereen houdt van deze Pastei!


Dit is ook een prima gerecht voor op een buffet.

Eet smakelijk!