zondag 30 oktober 2016

Mijn moestuin (43)

On-ge-loof-lijk!! Echt ongelooflijk! Nog nooit meegemaakt, dat ik eind oktober nog kon oogsten.

Oogsten van deze prachtboom in herfsttooi: ik oogstte gisteren  zo'n 7 à 8 kilo vijgen......
De vijgenboom is een bijzondere boom die in ons klimaat wel groeit, maar niet echt thuishoort. Bij een vijgenboom kun je namelijk al-tijd vruchten zien. Als het niet het begin van de zomer oogst is, dan zijn het de kleine vijgjes wel voor de winteroogst.  Alleen door het klimaat hier in Nederland komt de winteroogst nooit tot rijping.  In het Mediterrane zeeklimaat, waar de boom thuishoort, wèl!
Maar de vijgen die ik nu, samen met mijn dochter, uit de boom haalde, lijken er wel iets op. Het is in ieder geval uniek dat ik eind oktober nog vijgen kan oogsten.  Nog nooit, in die 10 jaar dat de boom in onze tuin staat,  gebeurd......


De kleur, vorm en grootte van deze vijgen, is echt anders als bij de zomer oogst. De smaak lijkt wat intenser zelfs. Prima te eten!! Dit is toch een prachtig cadeau van die mooie nazomer die we kregen (en het rustige herfstweer van nu).

Een heerlijk cadeau! Gelijk maar een taart gebakken en nog wat vijgen in de droogkast en de vriezer gestopt. Mjammie!
 

Verder oogstte ik deze week zaad......

 

Terwijl ik in navolging van mijn tuintje op de wijktuin,  mijn kas bij huis ging leeghalen, zag ik op de grond opeens deze kleine, rode boontjes liggen. Niet moeilijk te duiden overigens, want ze zaten op  rij in een superlange, verdroogde peul........ van de kousenband! Nog even laten drogen, want ze lagen op de grond. Maar zó kan ik volgend jaar weer kousenband zaaien.
Ook de snijbonen, verdroogd in hun peul, haalde ik tevoorschijn om op te bergen voor de winter.
Wat een mooie, helderwitte boontjes zijn dat.
Mijn idee om peulvruchten te gaan kweken is dit jaar nog niets geworden, maar wie weet....... volgend jaar. Zelf allerlei soorten en kleuren boontjes kweken, drogen en vervolgens gebruiken lijkt me zó leuk!


Naast mijn zelfgewonnen zaad heb ik nog aardig wat zaadverpakkingen over van dit jaar. Meestal zit er veel te veel zaad in één verpakking. Geeft niet, zaad is meestal langer houdbaar dan de houdbaarheidsdatum die er op staat. Bewaar zaad op een droge, vorstvrije plek. Mijn ervaring is dat muizen er wel pap van lusten, dus ik bewaar het zaad in een grote tupperware emmer in de schuur. Over een maand of drie mogen de eerste plantjes alweer gezaaid worden......
Deze week hees ik me in mijn nieuwe oude-tuinbroek om lekker te werken in de tuin.
Ik vind 'm leuk! Niks overall, gewoon een lekkerzittende broek, mét vlek.....


Er stonden allerlei tuinklusjes op het programma en daar was het deze
week ook heerlijk weer voor!


Het begint echt een wildernis te worden èn bovendien moeten er heel wat planten uit. Eerst, wat je hier op de voorgrond ziet, de tomatenplanten eruit. Het hek, waar eerst de peultjes langs groeiden, maar waar later de tomaten langs geleid werden, kon uit de grond.

Daarna ruimden de bonenstokken het veld! Dit jaar kwam er overigens geen maaltje bonen van af.
De bamboe bonenstokken berg ik droog op in de schuur. Met een paar latten tegen de dakbalken aan, heb ik een mooie opbergplek. Laat je bamboestokken buiten liggen, dan verteren ze, het is natuurlijk materiaal.
Mijn reusachtige courgetteplanten gingen eruit, op één na. Het is nu nog lekker zacht qua temperatuur, dus ik geef al die nieuwe, frisgroene courgettes aan die ene plant, nog even de kans om te groeien. Wat zag ik trouwens een reus van een courgette onder een paar bladeren. Qua gewicht telt 'ie wel voor zes! Ik heb zeker met mijn neus gekeken, de afgelopen week! Lekker hoor. Ik kan er van alles mee klaarmaken. En als 't ie goed vers is, is de smaak prima!
Ik heb alle maisplanten uit de grond gehaald. Er zat heel veel luis op het blad en de kolven.
Ik kon het niet laten, toch ging ik even kijken naar eventuele maiskolven. Het viel niet helemaal tegen. Ik haalde er nog drie kleintjes uit!
Ik heb alle broccoli planten eruit getrokken. Ik weet niet precies wat ik verkeerd doe, maar er komt maar bar weinig broccoli groeien. De planten zijn 'huge' met hun grote bladeren, maar broccolistronkjes laten groeien: hó maar!
Ik oogst de allerkleinste broccoli-stronkjes die je je voor kunt stellen. Maar in een groentetosti passen alle groentes in miniporties!


Dit is het oogstresultaat van alle planten die ik eruit haalde.
Ik ben nog niet klaar, maar ik ben tevreden met wat ik in een uurtje voor elkaar kreeg.
Ik speelde even met de gedachte om een lekkere oogstsoep te maken van deze groentes. Maar mijn lief houdt echt niet van soep, dus vooruit.
Het werd een bedje van gefrituurde mihoen, een saus op basis van kokosmelk met specerijen, roergebakken courgette, boontjes en blokjes tofu. Als voor- of bijgerecht een halve maiskolf voor de liefhebbers.
Hoe klinkt dat?

Ik haalde alvast de volledig verdroogde komkommerplanten uit de kas op de moestuin en met het leeghalen van die kas, ga ik volgende week verder.
Alle groentenafval gaat trouwens braaf in de compostvaten die ik heb staan. Sterker nog, ze puilen nu uit.
Ik hoop dat de compostopbouw niet helemaal verkeerd verloopt, maar ik had zóveel in één keer.....
Met een lange stok, prikte ik gaten in de compost, tot op de bodem. Deze luchtgaten, zorgen voor zuurstof en daardoor een snellere vertering. Belangrijk om daar af en toe even voor te zorgen. Voorlopig is het nog lang geen compost.
Eens kijken of ik de wormen uit het wormenhotel hier misschien in kwijt kan......

En ondertussen is het genieten, met of zonder moestuin, van een prachtige, rustige herfst.
Wat een kleurenpracht!
Kun jij hier ook zo van genieten?