woensdag 19 oktober 2016

Zandtoetje met verse appelcompote

Dit is het eerste en voorlopig enige recept van een toetje hier op mijn blog. Ik eet ze zelf namelijk niet, hoewel ik voor het zandtoetje graag een uitzondering maak.
En zeker als het wordt klaargemaakt met verse of zelfs warme appelcompote. 
Ik schreef al eerder dat ik kilo's en kilo's appels verwerk tot appelcompote (= appelmoes met wat grovere stukjes erin), maar denk alsjeblieft niet dat wij kip-patat-en-appelmoes op ons menu hebben staan. Of dat dit een soort bijgroente of verhullende moes voor de kinderen, bij de warme maaltijd is.  Kom op zeg! 

Maar wat doe ik dan met al die appelmoes of appelcompote? 
Nou: appelcrumbletaart bakken, heel veel appelcrumbletaart bakken en af en toe dus een zandtoetje serveren!
Als nagerecht is een zandtoetje best machtig, dus het moet even 'ingepland' worden.

Ik beschrijf het recept voor twee personen, zo kun je het zelf makkelijk
aanpassen aan het aantal personen die dit willen eten. 
Vooruit, hier komt het recept:

Zandtoetje


Ingrediënten:
  • 2 volkoren (bio) beschuiten
  • 2 tl rietsuiker 
  • 1 tl kaneel
  • 5-6 el appelcompote
  • 5-6 el geklopte soja/slagroom

Hoe maak ik het klaar:

Bouw het zandtoetje stapje voor stapje op in een glazen schaaltje. Ik heb niet zulke mooie schaaltjes en mijn foto's zijn niet geweldig, maar het gaat om het idee.


Neem de volkoren beschuit en verkruimel hem fijn, één voor elk schaaltje.


Roer 1 tl rietsuiker per schaaltje en een halve theelepel kaneel door de beschuitkruimels heen. Strijk de laag glad.

Verdeel de appelcompote over het 'zand' (beschuitkruim) en maak  het glad.
Als je warme appelmoes kunt gebruiken, is dat echt het einde!
Heb je geen zelfgemaakte pan appelcompote klaarstaan, dan kun je een potje ook even in een pannetje opwarmen. Niet aan de kook laten komen!
Mjumm....
Klop de sojaroom (soya cuisine) stijf en voeg er evt. een theelepel poedersuiker aan toe.
Verdeel daarna de stijfgeklopte room over de appelcompote en strijk ook deze laag glad.
Natuurlijk kun je voor het gemak slagroom uit een spuitbus gebruiken, maar dan is het recept niet meer lactosevrij.
Overgebleven, geklopte room, kun je in een afgesloten schaaltje twee dagen in de koelkast bewaren.
Voor een volgend gebruik, klop je het weer even op.

Je kunt de laagjes op de foto helaas niet heel duidelijk zien, maar ze zitten er wel.
En natuurlijk proef je ze. Zorg dat je vanaf de bodem lepelt en elk laagje in één hap proeft.




Niet te vaak eten, maar af en toe zondigen mag best.  Mjummm!