maandag 17 oktober 2016

Mijn moestuin (41)


Deze week vond er (weer) een rigoreuze verandering plaats op de tuin. De buurman van het naaste perceel, wilde graag een nieuwe schutting rond zijn tuin. Dus moest de gele, betonnen schutting eruit. Ik vind hem ook niet mooi, maar tegelijk heb ik er niks over te zeggen. Ik ben niet de eigenaar van het pand en de tuin, ik ben alleen maar de groene buurvrouw....... En aangezien de buurman alles betaald, is het geregeld!
Alleen jammer dat de 'werkmannen', èchte hoveniers, nogal breed over mijn tuin liepen en niet over die van de buurman.
Met als gevolg: afgebroken bessentakken, vertrapte courgettes en aardeperen, al vrijwel gesnoeide frambozen.....
Ach, elk nadeel heb z'n voordeel......
Ik kan nu weer prima achterlangs de tuin lopen, de brandnetels zijn ook vertrapt en ik ga nu echt beginnen met de fruitstruikensnoei!
En zeg nu zelf, de tuin staat er toch best mooi bij?
Ik vond het deze week, met die gure wind, wel 'ns tijd worden om boerenkool te eten.

Maar......boerenkool wordt lekkerder als 'de vorst erover is gegaan', zoals dat heet. En dat klopt: boerenkool wordt zoeter van smaak. Net als alle planten, zetten ze zetmeel om in suikers, glucose om precies te zijn, zodat ze genoeg energie hebben om goed te groeien. Maar zodra het koud wordt, doen ze er nog een tandje bovenop en maken ze steeds sneller glucose aan. Heel slim, want glucose verlaagt het vriespunt van water waardoor ze minder last van de vorst hebben. En jawel, als prettig bijeffect gaan ze inderdaad wat zoeter smaken. Het is geen wereld van verschil, maar toch… Andere planten hebben tegen die tijd allang het loodje gelegd en smaken dus gewoon nergens meer naar.
Dus ik oogstte wat boerenkool: van alle planten een paar onderste bladeren. Waste de bladeren goed, haalde de grootste nerven eruit en ......

vroor de boerenkool in.
Zo had ik op woensdag een gemakkelijke dag...... lekker snel boerenkool uit de vriezer. De blaadjes kunnen  kapot vriezen, zodat je ook niet meer hoeft te snijden.
Heerlijk met couscous, mijn favoriete recept (klik hier). Niet onbelangrijk detail: het ligt binnen 20 minuten op mijn bordje.



Wat te denken trouwens van het decoratieve gehalte van deze plant?
Ik vind 'm prachtig: dat mooie, gekrulde blad! Van onderen donkergroen tot steeds lichter in de top.
Je zou het toch voor de sier in je border zetten? (Nou ja, sier...... en dan af en toe stiekem een paar bladeren oogsten ;) )

Over vorst gesproken, als tuinder moet ik dat heel goed in de gaten houden.
Sommige groentes kunnen absoluut niet tegen nachtvorst en moet ik voor die tijd geoogst hebben.
Zoals uit mijn tuin: wortels, mais, bleekselderij en knolselderij.
Gelukkig kun je wortels en knollen lang bewaren, door ze in een bak met zand te zetten, op een vorstvrije plek.
 
Kijk eens hoe mooi groot mijn knolserderijen worden?
Volgende week maar eens lekker van gaan eten, deze heerlijk aromatische knol.

En zo schuif ik 'vervelende' tuinklussen nog even voor me uit.
De komkommerplanten zijn nu echt dood, dus moet ik de kas eigenlijk leegruimen. 
En het schoonmaken, oftewel zemen van al die ramen.
Brrrrr....... als iemand niks te doen heeft?!
Maar kijk hier nou eens naar?
Van pure armoede heb ik halverwege de zomer er al een aubergineplant uitgetrokken, maar deze plant, in mijn andere kas, gaat nu opeens vruchten ontwikkelen.

Wel heb ik ooit!!
Heel klein weliswaar, maar weet je.......
ik laat de plant staan en ik zie wel hoe groot deze vruchtjes worden.
Beetje warmte, beetje zonlicht, beetje water, beetje rust......

Ik ga ook rusten......