vrijdag 7 oktober 2016

Wortellasagne

In het rijtje 'lievelingseten' van onze kids, staat naast patat en poffertjes deze wortellasagne in de top vijf. Wat zeg ik: bij drie kids staat het met stip op nummer 1!   Een favoriet!! 
Als we wortellasagne eten, wat ik meestal van tevoren aankondig, gaat er een heus gejuich op! Zó lekker vindt iedereen het.

Waarom ik niet eerder dit super recept gedeeld heb? 
Nou, ik wil niet cheaten: de wortels moeten uit eigen tuin komen! En ja, dat doen ze nu.

De wortels werden al bijna de grond uitgekeken, maar ik moest beoordelen of ze dik genoeg waren.
Ik had zomerwortelen gezaaid en ze zijn goed gegroeid! Zó goed dat het de hoogste tijd is om ze nu zo'n beetje allemaal te oogsten. 
Sommigen zijn mooi groot en recht, zoals je ze in de winkel koopt......
Andere wortels zijn een soort drieling gaan produceren of zijn opengebarsten. 
En soms bij het uit de grond halen, breek ik ze ook nog eens.
Weggooien is zonde, dus ik gebruik deze wortels gewoon.  Natuurlijk snijd ik datgene weg 
wat niet goed is, maar verder kan het prima gegeten worden. 
Zeker in de wortellasagne.
Ik maak ze bij de buitenkraan schoon, spoel het grond eraf, de vreemde plekken snijd ik weg 
en ik schrap alvast de meeste wortels...... 
Van het loof maak ik ook wel eens wortelsoep, klik hier voor het recept.

Volgens mij weet iedereen wel dat wortel of peen (Daucus Carota) gezond is, vooral voor je ogen. Dat komt omdat wortel veel vitamine A bevat. Beter gezegd: de wortel bevat veel carotine, dat in het lichaam wordt omgezet tot vitamine A. En vitamine A is een goed medicijn tegen nachtblindheid.
De wortel is verder bloedzuiverend en desinfecterend. Hij bevat ook vitamine B, C en E en allerlei mineralen. Onder de schil bevinden zich de meeste vitaminen en mineralen. Schil de wortels daarom niet, maar schrap ze.

En hier komt 'ie!

Wortellasagne

       voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 75 g roomboter
  • 75 g biologische bloem/meel
  • 750 ml ongezoete sojamelk
  • 150 ml dikke (soja)yoghurt
  • 1 tl versgemalen peper
  • 325 g geraspte kaas
  • 5 kleine eieren
  • 3 el pesto
  • 1350 g wortels
  • 400 g lasagnebladen
Hoe maak ik het klaar:
Maak de wortels goed schoon en schrap ze.
Verwarm de boter in een middelgrote pan voor de saus. Voeg, als de boter gesmolten is, de bloem toe. Roer goed door. Vermeng de sojamelk met de yoghurt en de peper en voeg in scheuten toe. Roer met een garde goed door, voordat je een volgende scheut vocht toevoegt. Zorg dat het een gladde saus wordt.  Breng deze saus langzaam aan de kook en laat het 1 minuut zachtjes doorkoken. Zet het vuur uit. Roer dan 150 g geraspte kaas door de saus en laat even afkoelen. Klop de eieren los en voeg ze al roerend in scheutjes aan de saus toe. Goed mengen en laten staan.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Rasp de schoongemaakte wortels.
Natuurlijk is niet alleen het eten lekker, ook het helpen is leuk.
Want de schoongemaakte wortels worden allemaal geraspt, in de keukenmachine.
Doe de geraspte wortels in een grote schaal en schep de pesto erdoorheen. Neem twee derde van de saus en roer deze goed door de wortels.
Neem een grote ovenschotel van ongeveer 20 x 30 cm en vet deze in met wat boter.
Begin met een laag wortelmengsel en daarna een laag lasagnebladen.
Laagje voor laagje wordt gestapeld, totdat je drie of vier lagen van elk hebt.
Eindig met een laag pasta.
Verdeel de achtergehouden saus hierover heen.
Strooi de overgebleven geraspte kaas eroverheen.
Zet de schaal in de voorverwarmde oven en laat het 40 minuten bakken tot de lasagne stevig is.
Als de bovenkant licht goudbruin is, is de wortellasagne  gaar en klaar om te eten.
Dek de lasagne af en laat nog tien minuten staan om het beter te kunnen snijden.
En dan....... eet smakelijk!


Er wordt soms tot drie keer opgeschept, zó lekker is het!!


Mjammie!
De wortels zijn natuurlijk lekker zoet en de pesto en de kaas zijn daarbij de hartig-kruidige tegenhanger.
De zachte bechamelsaus maakt het geheel smeuïg en mild van smaak.
Niet verwonderlijk dat dit een echte kinderfavoriet is!
Kleine waarschuwing:
één keer bereiden is niet genoeg; dit móet je vaker klaarmaken!!