vrijdag 23 september 2016

Frambozen Droom Taart

Oh..... mjammie! 
Dit is zó lekker en het ziet er zó mooi uit!
Echt een droom van een taart!

















Wit met roze en roze met wit: dit staat geweldig op een prinsessenfeestje!




Maar wij aten hem zomaar, bij wijze van experiment, deze week.
Nou ja, experiment....... de herfstframbozen groeien gewoon heel goed 
en ik had wat eiwitten over, dus dít maakte ik er van.


En het goede nieuws is: ik  kan hem maken, dan kan jij het ook!!


Frambozen Droom Taart

Ingrediënten:
         Voor de droommeringue:
  • 4 eiwitten
  • 200 g poedersuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl appelazijn
  • bakpapier
           Voor de vulling:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g frambozen
  • 50 g rietsuiker
           Voor de topping:
  • 80 g gemengd fruit, zoals frambozen, bramen, bessen
  • poedersuiker
  • 50 g witte chocolade
  • blaadjes munt
Hoe maak ik het klaar:
Ik maakte gebruik van eiwitten die ik overhad. Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom stijf.
De dooiers kun je bewaren om appeltaart of appelflappen voor het bakken te bestrijken, voor een goudbruin resultaat. Of maak van de dooier mayonaise of klop hem met een omelet mee.....
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Als de eiwitten stijf zijn, voeg je de poedersuiker er in gedeeltes aan toe.
En hier ging het bij mij eigenlijk mis, maar het is tegelijk een hoopvol verhaal! Want al mislukt het eiwitten kloppen (en wie heeft dat nog nooit gehad?!), je taart kan nog wel degelijk slagen!  Het toevoegen van de suiker (en het zout) moet je heel voorzichtig doen. Voeg pas een volgend gedeelte toe, als de eiwitten weer helemaal in stijven pieken omhoog staan. Maar goed, ik voegde de suiker te snel en in te grote hoeveelheden toe. De eiwitten werden met geen mogelijkheid meer stijf. Uiteraard bleef ik nog even doorkloppen, het glansde prachtig wit, maar stijf was het niet.
Uiteindelijk heb ik de appelazijn en de maïzena toegevoegd en ben verder gegaan.
Teken op bakpapier met behulp van een bord twee grote cirkels. Schep deze cirkels vol met het (stijfgeklopte) eiwitschuim. Schuif het in de oven en 'gaar' het in ongeveer 75 tot 90 minuten. Laat het eiwit niet verkleuren. Gek genoeg zie ik niet echt verschil met meringue als het eiwit wel volledig stijfgeklopt is. Het ziet er gewoon goed uit! Neem de droommeringues uit de oven. Laat ze afkoelen en bewaar ze tot verder gebruik. Ik liet ze twee dagen op mijn aanrecht staan, tot ik alle ingrediënten en tijd had.....

Spoel de frambozen voor de vulling, schoon. Vermeng met de suiker en mix het met de mascarpone tot een roze, lobbige crème.
Neem één meringuevorm en verdeel daar tweederde deel van de crème overheen.


Leg er wat vers fruit op. Ik vond nog een paar braampjes, rode en witgele frambozen en ik gebruikte zwarte bessen uit de vriezer.
Leg de tweede meringuevorm erop en verdeel hier de rest van de crème overheen.

Decoreer met het heerlijke fruit, bestrooi ruim met poedersuiker en garneer met de muntblaadjes.
Rasp ondertussen de witte chocola.

Bestrooi de taart met de witte chocoladerasp!
En snijd gelijk aan!
Het enige 'nadeel' van deze verrukkelijke taart, is dat je hem gelijk moet opeten! :)
Bij bewaren wordt het zacht.......

Oh, wat een droom van een taart!
 
Dit gun ik mijn dochters, die allebei in de winter jarig zijn, zó voor hun verjaardag.
Dus rest me één ding: elke dag de frambozenstruiken nalopen, voor de laatste herfstframboosjes.
En net als de zwarte bessen invriezen.....

Dan krijgen mijn prinsessen deze droom in roze en wit óók voor hun verjaardag!!