zaterdag 20 augustus 2016

Andijviestimpstamp à la pizza

Dit gerecht, 'stimpstamp à la pizza, was eens het winnende recept bij een receptenwedstrijd van Nederlandse diëtisten.

Het is een heerlijk, gezond recept, boordevol groentes!  Kinderen vinden het ook reuze lekker ;), it's in the name, zeg maar. Ik won er een publicatie in hun blad mee en een mand boordevol levensmiddelen (vervroegd kerstpakket, zeg maar).  Hoewel we pizza lekker vinden, maak ik het, gek genoeg, niet vaak klaar.  Maar dit recept kwam vandaag weer op tafel. Lekker met het allerlaatste kropje andijvie  uit mijn tuin! En ook de rode vleestomaten kwamen uit de tuin!
Als pizza'bodem' neem je de andijviestimpstamp. Gebruik een grote, lage ovenschaal (ik gebruik een schaal van 35 bij 25 cm) , zodat je 'de pizza'  zo goed mogelijk kunt opmaken.

Andijviestimstamp à la pizza

  voor 6 personen

Ingrediënten:
  • 1200 g aardappelen
  • halve krop andijvie
  • klontje boter
  • 2 el ongezoete sojamelk
  • mespunt nootmuskaat
  • versgemalen zeezout
  • 250 g kastanjechampignons
  • 150 g geitenkaas
  • 2 vleestomaten
  • 25 zwarte olijven
  • versgemalen peper
Hoe maak ik het klaar:
Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water gaar. Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de schoongemaakte kastanjechampignons in kwarten en bak ze in een klontje boter op hoog vuur even aan. Giet ondertussen de aardappelen af en stamp ze fijn. Voeg het klontje boter, de melk, zeezout en nootmuskaat toe en roer het dooreen tot een smeuïge puree. Was de andijvie goed, snijd ze fijn en roer ze rauw door de aardappelpuree. 

Vul de grote ovenschaal met andijviestimpstamp en strijk hem glad.
Snijd de kaas in blokjes en verdeel dit over de bodem.
Doe de warm gebakken champignons hier overheen. Eventueel bak je een gesnipperde sjalot mee...
Snijd de vleestomaten in blokjes en verdeel ze over de 'pizza'.
Halveer de olijven en leg ze ertussen.
Maal er wat vierseizoenen peper boven.
Bak de stimpstamppizza 15 minuten in een hete oven, zodat de kaas smelt.
 

Het leuke aan dit recept is dat je er volop mee kan variëren.
De 'bodem' kun je ook maken van boerenkool-, sla- of spinaziestamppot.
Met de kaas kun je variëren, denk aan mozarella, pittige Parmezaan, etc.
Natuurlijk geef ik geen tips die niet vegetarisch zijn....... ;)  die verzin je zelf maar.
In plaats van vleestomaten (die ik toevallig uit mijn tuin oogstte) kun je een bakje cherrytomaatjes nemen en ook met de paddenstoelen kun je variëren.
Laat je de boter en de kaas weg, dan heb je een vegan recept.
Je ziet het: je kunt er alle kanten mee op!
Gebruik wat je zelf lekker vindt en laat weg wat je niet zint.

Eet gezond en eet smakelijk!!