zondag 10 juli 2016

Gepekelde wijnbladeren

Iedereen eet wel eens druiven, maar weet je dat je ook de druivenbladeren kunt eten?
Al jaren leg ik druiven- of wijnbladeren in, tijdens de zomer. Dit doe ik in het zout. Zout is een goed conserveermiddel en een heel oude, beproefde methode om voedsel lang te bewaren.
Al in de tijd van de Bijbel wordt er gesproken over druiven- of wijnbladeren die in Israël (en andere Midden Oosterse landen) zouden worden gegeten. Net als vijgenbladeren trouwens.























Dit weekend moest ik hoognodig mijn drie druivenplanten snoeien. Grote uitlopers woekerden
 langs de muur en probeerden zich vast te grijpen aan het hek van het kippenhok. 
Ik vergeet meestal een vóór-foto te maken, dus dit is alleen de ná-foto. De druif al netjes gesnoeid.......

Druiven zijn sowieso snelgroeiende planten die echt in toom moeten worden gehouden, 
wil je überhaupt  nog druiven van enige maat  kunnen oogsten. Òf de groeisapstromen gaan naar 
de takken en bladeren,  òf ze gaan naar de vruchten. Dat principe gaat voor alle planten en bomen op.
En dit is het 'snoeiafval'  wat dus ècht geen afval is!!
Ik zocht de grote en mooiste bladeren uit.
Niet déze dus, met bruine vlekken of met vogelpoep erop.
Nu zie ik een soort aantasting van de bladeren van mijn druif, dus ik ga eens uitzoeken of
 dat geen ziekte is. Maar dat kan voorlopig geen kwaad, dus ik zocht de mooiste bladeren uit
 om te gebruiken.

En deze bladeren ga ik inleggen in pekelwater.

Hoe dat in zijn werk gaat?
Niet zo moeilijk, hoor!

Gepekelde wijnbladeren

Ingrediënten:

  • verse druivenbladeren, een veelvoud van 20
  • 125 g zeezout
  • 125 g Himalaya steenzout (of pekelzout)
  • touw (ik gebruikte bakers twine)
Hoe ga ik te werk:
Zoek mooie, gave bladeren uit, aan het begin van de zomer. Knip de steeltjes af. Maak bundeltjes van 20 stuks. Zet een pan met 2,5 liter water op het vuur en breng het met het zeezout aan de kook.





















Was de bladeren en maak rolletjes  door de zijkanten naar binnen te vouwen en vervolgens vanaf het steeltje naar boven te rollen. Zorg dat de glimmende kant buiten zit.
























Bind er een touwtje omheen. Laat de bundeltjes in het kokende, zoute water glijden........


Blancheer ze drie minuten.
Laat vervolgens uitlekken


Maak ondertussen pekelwater en zorg voor schone, gesteriliseerde pot(ten).
Zorg voor Himalayazout, dit wordt ook wel bergzout of steenzout genoemd en is vaak roze van kleur.
Neem 600 ml water en los daarin 125 g steenzout op. Breng dit even aan de kook.
Doe de bundeltjes in de pot en overgiet ze met het pekelwater.
Een pot met weckring heeft de voorkeur, want het zout gaat in het schroefdraad 
van metalen dekseltjes zitten.
Sluit de potten goed af. De druivenbladeren zijn zo minstens een jaar houdbaar.
Spoel de bundeltjes voor gebruik goed af onder stromend water.

Gepekelde wijnbladeren kun je gebruiken om te vullen. Je kunt er mezze (een soort borrelhapje) 
van maken, door ze te vullen met zachte kaas, je kunt ze vullen met een rijstmengsel.
Ik maak er meestal dolma's van. Klik voor het  recept.






Vind je dit een leuk idee en wil je het zelf wel eens proberen maar heb je geen druivenplant in je tuin, kijk eens rond in je buurt! Grote kans dat je in andermans tuin wèl een druif ziet staan, 
klimmend langs een muur of schutting.  Nu weten in ons land (nog) niet veel mensen dat je
 druiven- of wijnbladeren kunt consumeren...... Dus wat let je om eens aan te bellen en 
vragen of je mag helpen snoeien..... ;)
 
En als dat onverhoopt niet lukt: tegenwoordig koop je druivenbladeren ook in het exotisch gangpad
 van de rijk gesorteerde super. Maar ja, of er dan geen E-nummers aan toegevoegd zijn......

Give it a chance!