woensdag 15 juni 2016

Paksoi-ovenschotel voor elk seizoen

Hoewel het zo goed als zomer is, voelt het niet zo. Dus om elke dag salade te eten...... Niet dus! En ach...... wat maakt het ook uit: een stamppotje of een ovenschotel mag natuurlijk best als je er zin in hebt!
En dit is zó'n lekkere ovenschotel. Deze kun je altijd eten:
  • met gure herfststormen (prima passend door de paddenstoelen erin)
  • als er sneeuw ligt (lekker warm uit de oven, met warme pindasaus)
  • in het voorjaar (met verse, knapperige paksoi)                                  èn......... waarom ook niet:
  • in de zomer (met de topping van een kaas-kokoskorst krijg je een tropisch gevoel!)

Wij aten deze heerlijke ovenschotel en ik deel graag het recept met jullie.
Het is een behoorlijk bewerkelijk recept, zeker voor een doordeweekse dag. Maar het is de moeite waard!

Paksoi-ovenschotel voor elk seizoen

                            voor 4-6 personen

Ingrediënten:
  • 1200 g aardappelen
  • 4 eieren
  • een grote struik paksoi (ong. 750 g)
  • 200 g oesterzwammen
  • 3 el olijfolie
  • 2 el ketjap manis
  • 1,5 tl sambal
  • 1 dl ongezoete sojamelk
  • 200 g geraspte belegen kaas
  • 4 el geraspte kokos
Voor de pindasaus:
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ui
  • 1 el ketjap
  • 1 tl sambal
  • 1 el gembervocht
  • 200 g pindakaas

Hoe maak ik het klaar:
Schil en was de aardappelen, snijd ze in  stukken en kook ze, met wat zout, gaar in ca. 20 minuten. Kook de eieren hard in 7 minuten. Laat ze schrikken, pel ze en snijd ze door de helft. 
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak de paksoi schoon, verwijder het stronkje, was hem, snijd de stelen in reepjes en het blad in stukjes. Ik gebruikte twee kleine(re) paksoi-struiken uit mijn tuin.
Borstel de oesterzwammen schoon en snijd ze in stukjes. Je kunt natuurlijk ook andere paddenstoelen gebruiken of champignons.
Verhit de olie in een wok en roerbak de oesterzwam, de paksoistengels en de paksoibladeren op hoog vuur in ongeveer 3 minuten, tot  het vocht verdampt is. Roer er daarna de ketjap en de sambal doorheen en breng  op smaak met zeezout en peper.

Bereid de pindasaus in een klein pannetje. Verwarm de olijfolie, snipper de kleine ui en pers het teentje knoflook uit. Bak dit in de olie. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Laat even wat inkoken. Voeg dan 2,5 dl water toe onder voortdurend roeren. Het moet een smeuiige, maar niet te dunne saus worden. Is het te dik, dan voeg je nog wat water toe.
Dit pindasaus recept kun je voor elke gelegenheid maken. Ik serveer het zelf ook wel eens bij de bbq.

Giet de aardappelen af, stamp ze fijn met een pureestamper. Klop beetje bij beetje de melk erdoor en voeg evt. een klontje boter toe. Breng de puree op smaak met versgemalen zeezout en peper.
Vet een ruime ovenschaal in en schep het paksoimengsel erin.

Leg er de halve gekookte eieren in. Verdeel de pindasaus eroverheen.
Dek het geheel af met de aardappelpuree. Rasp de kaas en vermeng deze met de geraspte kokos.
Strooi dit over de puree.
Tot zo ver kun je het van tevoren bereiden en laten rusten.
Werk je met warme ingrediënten, dan bak je de schotel in 20 minuten goudbruin en door en door heet.
Is de schotel afgekoeld, bak hem dan 30 minuten in de oven.
 
Mijn foto's zijn niet geweldig, want mijn bovenverwarming van de oven heeft het begeven.......

Dit is (natuurlijk) een vegetarisch recept, maar ook voor vleesliefhebbers is dit uitermate geschikt.
Door de volheid aan smaken zal je het vlees totaal niet missen in dit gerecht.

Dochterlief ging bbq-en, maar ik had zin in lekker comfort-food op deze regenachtige dag in de zomer.......
En wat smáákte me dat goed!