vrijdag 10 juni 2016

Kamille.... heel geneeskrachtig!

Gelukkig,  het is weer kamille-tijd.  Eigenlijk had ik kamille vorige week hard nodig..... Toen het 'ontstoken -ogen -virus' bij ons in huis rondwaarde.  Kamille is daar een probaat middel tegen. Geweldig hè?!  De natuur heeft overal een oplossing voor! Nu zie ik weer overal kamille groeien en bloeien, in bermen en langs weilanden.
Zelfs middenin de stad op een groenstrook langs een parkeerterrein.

Toen ik gisteren vanuit het zwembad naar huis fietste, zag ik deze berm vol kamillebloempjes, een paar klaprozen en mooie grassen. Op de achtergrond hoorde ik een paar bosmaaiers veel herrie maken. Ik moest snel zijn......

Kamille kun je oogsten van mei tot augustus en het liefst in de volle zon.

Je moet wel goed opletten en de wilde kamille (Matricaria chamomilla) plukken. Deze kun je herkennen door het bloemetje open te scheuren (of met een schaartje door te knippen): als de bloembodem hol is, heb je de echte kamille gevonden die kruidig ruikt.
Ik moest eveneens alert zijn op luizen. Er liepen al wat lieveheersbeestjes rond, een teken dat er luis in de buurt is. En inderdaad, sommige bloemstengels waren bedekt met luis, de meesten echter niet.
Belangrijk is om te plukken op 'schone plekken'. Oogst je uit de vrije natuur? Doe dit nooit vlak naast een drukke weg of in een gebied waar honden worden uitgelaten....

Ik plukte mijn fietstassen vol. Heerlijk veel!

Waarom ben ik zo blij met kamille?
Kamille is gezond en geneeskrachtig.
Vorige week had ik erg veel last van ontstoken ogen. Waarschijnlijk een virus, eerst kreeg mijn dochtertje het, daarna ik, daarna m'n zoon: super besmettelijk is het.
En lastig..... en pijnlijk. .....
Kamille is hiervoor de oplossing.  Ik was mijn ogen maar aan het schoonmaken en vegen met gekookt (en afgekoeld ) water..... Tot ik kamillethee kreeg. Daarmee was het zó over!
Kamillethee smaakt lekker en is heerlijk met een beetje honing erin.
Kamille is ook heel goed voor kinderen. Het helpt bij allerlei  soorten buikpijn en krampen. Schenk een kopje kamillethee voor ze in. Als iemand snel boos wordt, (ik weet wel iemand hier in huis...... )  drink dan een kopje kamillethee. Het is rustgevend en kalmerend.
Dit zijn maar enkele voorbeelden.

Wat kun je (nog meer) doen met kamille?
  • Van zowel verse als gedroogde kamille, kun je thee zetten.  Kamillethee is een bekende kruidenthee en niet voor niks. Het is voor heel veel dingen goed.
  • Je kunt met kamille een stoombad nemen als je verkouden bent of bijholte-ontsteking hebt. Na het inademen of opsnuiven van de damp, zal de verkoudheid spoedig verbeteren. Ik kan me dit nog herinneren uit mijn kindertijd, dan namen we een kamille-stoombad bij verkoudheid.....
  • Je kunt in bad met kamille. Neem vier handenvol kamillebloempjes, overgiet ze met kokend water en voeg ze aan het badwater toe. Dit is heel goed voor het zenuwstelsel; voel je je uitgeput of onrustig, dit bad heeft een kalmerende uitwerking. 
  • Je kunt kamilleolie maken. Vul een flesje met in de volle zon geplukte kamillebloemen en overgiet die met koudgeperste olijfolie. Laat het flesje 14 dagen in de volle zon staan. Bewaar het daarna in de koelkast en gebruik het bij lichamelijke vermoeidheid en bij pijnlijke ledematen.
  • Maak een kamilleaftreksel en was hier je haar mee, vooral blond haar licht op. Je haar gaat lekker geuren en glanzen.
  • Met kamilleatreksel kun je ontstoken ogen behandelen. Wrijf van buiten naar binnen met een schoon wattenschijfje, in kamillethee gedrenkt. Of leg een paar wattenschijfjes in kamilleaftreksel gedrenkt, op je vermoeide ogen.
  • Ook kun je kamilleaftreksel gebruiken om je gezicht te wassen, het geeft een frisse uitstraling....
Wie wil dat nou niet?!

Kamille is verder goed bij kiespijn, het helpt tegen koorts, slapeloosheid en bij alle soorten ontstekingen. Kamille vergemakkelijkt de stoelgang en werkt tegen huiduitslag.

In ieder geval droog ik mijn versgeplukte kamille. Hopelijk heb ik straks een flinke voorraad, zodat ik er de winter mee door kom. En misschien maak ik dit jaar ook wel kamilleolie.....
Eerst was ik de kamillebloemen even onder de kraan.
In de volle zon, leg ik ze dan te drogen.
                                                     Hier op de tuintafel.
Dit drogen kan niet in één keer, dus daarna maak ik er bosjes van en hang ze te drogen in huis.
Dit kan in mijn droogkasje of langs mijn gordijnenroede, maar ik heb nog een optie.
Ik heb een prachtige soort kaarsenkroon met haakjes gekocht, op de vrijmarkt ;).
Aan die haakjes hang ik alle bosjes kruiden te drogen.
Het hoeft niet eens in de volle zon te hangen, gewoon door de warmte in huis, droogt de kamille.


Wat een landelijk plaatje hier, is het niet?!
En wat een geweldig kruid!