maandag 9 mei 2016

Onkruidpesto

Onder het motto: 'if you can't beat it, eat it', aten we van de week pasta met pesto van zevenblad.
Misschien ken je het wel: dat bijna onuitroeibare onkruid wat een vloek voor elke tuinder is.

Het heeft meestal zeven bladeren, maar ook wel eens negen. Het is een groente die heel vroeger hier is terechtgekomen. In de Middeleeuwen werd het massaal aangeplant als middel tegen jicht! Toch weer gezond, dat onkruid!

Nu is mijn ervaring dat elke tuin zo z'n favoriete onkruid heeft. Ik had een moestuin waar kattenstaarten bijna onuitroeibaar leken.  Mijn wijktuin heeft vooral veel strekgras en mijn moestuin, daar groeit dus zevenblad! 
Op foto's zie je hier niet veel van, want ik moet opbiechten dat ik wél van de meest gunstige kant foto's maak..... 
Maar hier een waarheidsgetrouwe foto van de zijkant van mijn tuin:
                                                                OEPS!

Twee weken geleden postte ik het bericht over pesto maken. Deze keer het recept van pesto van zevenblad.
Ik heb het alvast een keer uitgetest..... het rook nogal 'groen' en een beetje bitter..... zou het eetbaar zijn voor ons gezin? Lagen we niet straks allemaal met buikpijn op bed? Of zaten we straks allemaal met buikpijn op het toilet?
Nee, het valt dus mee.  Ik heb er niks van  gekregen en de kinderen ook niet.
De kinderen zijn dol op pasta-pesto en ook op deze variant.
Pluk ruim twee handen vol zevenblad.
Heb je dit zelf niet in de tuin staan, dan mag je gratis bij mij komen oogsten :)

Hier het recept....

Onkruidpesto

Ingrediënten :
  • 2 handenvol zevenblad (mag iets meer zijn)    
  • 4 tenen knoflook
  • peper en zout naar smaak
  • 50 g pijnboompitten of walnoten   
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 150 - 200  ml olijfolie
Hoe maak ik het klaar:
Was het zevenblad en pel de knoflook. Doe dit in de keukenmachine, voeg de pijnboompitten of noten toe en de geraspte kaas. Voeg versgemalen peper en zout toe naar smaak. Schenk de olijfolie in een dunne straal erbij, terwijl de machine draait.
Voeg eventueel meer olie toe.

Het blijft een stevige pesto.
De smaak van de pesto vind ik nogal sterk 'groen' en een beetje bitter.





Dit maakt het voor mij ongeschikt om te gebruiken als een pesto op toast.
Ik mengde het met een half kopje kookwater van al dente gekookte penne.

Daarna mengde ik het erdoor en.....   we aten er lekker van!




En nu maar genieten van een lang leven zonder jicht ;)