dinsdag 3 mei 2016

Spinazie met quinoa

De spinazie was weer aangegroeid, voor de derde keer volgens mij. Dus vanavond was het  spinazietijd. Ik oogstte ruim een halve kilo, genoeg voor een roerbakgerecht van spinazie, wat ik at met quinoa.

Ik hou het simpel, hier komt het recept:

Geroerbakte spinazie met quinoa

Ingrediënten:
  • 300 g quinoa
  • 450 g verse spinazie
  • 6 el olijfolie
  • 2 rode uien
  • 375 g winterwortel
  • 300 g quorn stukjes (of gebruik Valess roerbakblokjes of gekruide tofu)
  • 3 el pijnboompitten
  • 4 el rozijnen
Hoe maak ik het klaar:
Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster alvast de pijnboompitten in een droge koekenpan, zonder olie.   Laat afkoelen op een bord. Snipper de uien, maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Verhit 3 el olie in een wok of grote hapjespan op middelhoog vuur en bak de ui en wortel 10 minuten. Bak in een andere pan in de resterende olie, de vegetarische quorn-stukjes  in ongeveer 5  minuten. Je kunt naar smaak variëren met de vega-blokjes.  Eet je vegan, gebruik dan tofu en kruid deze zelf naar smaak. Voeg de quorn stukjes en de rozijnen aan de wokgroente toe.






















Was de spinazie goed en laat haar op hoog vuur in delen roerbakkend slinken.
Serveer de quinoa er apart bij of maak er een pilav-gerecht van en schep de warme quinoa door de spinazie. Breng op smaak met versgemalen peper en zeezout.
Schep de pijnboompitten er over heen en serveer direct.























Ik at tien jaar geleden ook al quinoa, voordat het een 'superfood' werd. Quinoa is geen graan en bevat daarom ook geen gluten. Het is een bron van eiwit en de mineralen koper, fosfor en magnesium. Verder bevat quinoa vezels, B-vitamines, vitamine E en ijzer. In het 'jaar van de quinoa' (2014) werd de vraag naar de supergezonde en glutenvrije graansoort zó groot en de prijs dusdanig hoog, dat de boeren in Zuid Amerika, die het spul al eeuwen verbouwden en aten, het zich zelf niet meer konden veroorloven. Sinds dat jaar worden er proeven gedaan met quinoa telen in Nederland en dat lukt. De smaak is zacht en nootachtig en combineert met bijna alles. Je eet het zoals je pasta of rijst eet. Als alternatief kun je kiezen voor het graan 'gierst', wat ook glutenvrij is en eveneens veel eiwitten bevat. Het is een stuk goedkoper, omdat het overal groeit, zelfs onder zeer droge en hete omstandigheden.
Het is wereldvoedsel voor heel veel mensen, vooral in de armere Afrikaanse en Aziatische landen.


Hoe het ook zij...... de quinoa met de kraakverse spinazie, smaakte me erg lekker!
Laat je het me weten als je dit recept een keer hebt klaargemaakt?