zondag 20 maart 2016

Mijn moestuin (11)

Je kunt me niet blijer maken, zo in het vroege voorjaar, met een cadeau als dit:
"Een houten kistje met plantknoflook en vier soorten plantuitjes". Om gelijk mee aan de slag te gaan! Compleet met instructies en recepten.



De twee hoofdthema's deze week in mijn moestuinserie zijn:

knoflook & water geven

Water, water en nog eens water geven.... Daar groeien de plantjes in de vensterbank en de plantjes in de kas van!  En natuurlijk van hun goede, biologische grond.

Hier wat foto's van de plantjes.... ik vind het prachtig, hoe ze groeien.


Hier zie je de peultjes. Ze groeien hard! Vorig jaar had ik ze direct buiten gezaaid, maar vogels zijn echt gek op deze plantjes. Ik had  ongeveer 3 planten over van de 40 of 50 die ik had gezaaid. Nu zaai ik ze voor, zodat ze wat steviger zijn. En als ik ze dan buiten uitplant, gaan ze direct onder een net.
De sla groeit goed, de knol- en bleekselderij groeien snel....
Tomatenplantjes groeien ook hard. Sommigen moet ik volgende week al overplanten, wil het groeiproces niet geremd worden.
Gek genoeg zaten er in deze twee plantjes luizen. Hier zie je de schadelijke gevolgen ervan. De plantjes blijven achter in groei, de blaadjes krullen om en zo is de plant er echt ziek van.

Verder gaat de paksoi hard groeien, komen de peperplantjes al boven de grond. Er komt echter maar één venkel op. Die ga ik volgende week even opnieuw zaaien. Als je goed op tijd bent, is dat altijd mogelijk. Bovendien heb je vaak meerdere maanden de tijd om te zaaien.
Het experiment 'zoete aardappel kweken'  is jammerlijk mislukt. Hier zie je een beschimmeld stukje. De andere stukjes droogden al in. Ik heb er een paar opgegeten in mijn groentetosti.  Verder wordt het niks meer.
Jammer! Ik ga het misschien nog eens proberen, met een wat kleinere bataat.


De spinazie en raapstelen in de kas groeien ook....
Elke dag een stukje groter, een beetje meer.....
Van de spinazie zie je eerst alleen sprietjes, maar nu worden ook de ronde blaadjes gevormd. Zie je dit hier?


De pluksla blijft wat achter....
En de postelein zie ik nog niet opkomen, maar die moet echt heel vochtig gehouden worden. Ik heb de grond wat laten opdrogen, toen ik een paar dagen niet op de tuin kwam.....
Het gekke is dat je ook met regen water moet geven in de kas. Aandachtspuntje!




























Ik zet de grote slaplantjes maar weer in de kas. Het vriest daarbinnen (bijna) niet.
Als de blaadjes binnen groeien, blijven ze dun en slap. In de kas worden de blaadjes steviger en ook veel mooier van kleur. Dit is dus een betere temperatuur voor de sla!

Mijn allerlaatste bosuitjes geoogst uit de moestuin. Die at ik lekker roergebakken uit de wok  (samen met de allerlaatste peultjes uit de vriezer....), geserveerd met notenrijst.

  En toen werd op zaterdagmiddag mijn moestuin gefreesd. Heel fijn: het werd voor me gedaan! Door mijn tuinbuurman. Hij heeft een professionele  frees van een boomkwekerij (een familiebedrijf). 
Dit is de foto vóór:


Dit is de foto ná:





















En dit is de foto tijdens:





























Het frezen was in een half uurtje gebeurd.
En wat kostte het?
Een paar versgebakken scones met aardbeien-rabarberjam en clotted cream en een flesje muntsiroop.
Buren delen met elkaar!  Buren..... dáár heb je echt iets aan!!

Wat een ruimte opeens. Dat nodigt uit tot zaaien en planten.....
En hoewel het koud werd, heb ik gauw mijn plantknoflook de grond in gedaan. Op de foto hierboven zie je op de voorgrond het aardbeienbed. Strak daarlangs plant ik de knoflook.
Dit kan nog tot en met april, volgens de plantinstructies. Volgens een andere beschrijving moet het vóór de winter....Ik weet het niet. In ieder geval heb ik twee soorten knoflook: consumptieknoflook en plantknoflook.  Ik heb 'supermarkt' knoflook ( komt uit Spanje) in februari geplant. Acht sprieten zie ik al boven de grond uitsteken! En deze week, half maart dus, de plantknoflook. Heel wat teentjes. Ik ben benieuwd of ik een grote knoflookoogst ga krijgen. Ermee koken is in ieder geval geen probleem.....

Volgende week gauw de plantuitjes en sjalotten de grond in.
Maar dát is voor de nieuwe week.....