vrijdag 11 maart 2016

Zelf (zachte)kaas maken

Heb je wel eens hangop gemaakt? Dat is simpel te doen. Ik ging een stapje verder en maakte zachte kaas. Het is heel gemakkelijk, maar het kost tijd. En dat stápje verder, kost 24 uur extra tijd. Afgelopen weekend maakte ik een Israëlische maaltijd klaar en besloot daar verse, zachte kaas voor te maken.
Je hebt er niet veel voor nodig......
Een pak volle yoghurt, wat zout, een zeef met kaasdoek en een kom.
Op een hoekje van mijn aanrecht zette ik de kom neer, zeef erboven met kaasdoek erin en daarin schonk ik het pak yoghurt leeg. Als je dit 12 - 24 uur laat staan, heb je hangop. Een soort kwark-achtige substantie. Heerlijk om te verwerken als nagerecht.

Ik liet de hangop nog 24 uur staan, toen was de yoghurt nog steviger geworden.
Het vocht is uit de yoghurt in de kom gelopen. Dit wordt wei genoemd
Dat is een eiwitrijk en 'gezond' afvalproduct wat bij het maken van kaas altijd overblijft.
Het wordt in tal van producten verwerkt, bijvoorbeeld in Taksi, het drankje met zuivel.
Ik vertrouw dat niet helemaal, het is per slot een restproduct oftewel afvalproduct en ik gebruik sowieso erg weinig zuivel.  Dus na even nadenken (een nachtje in de koelkast) heb ik het maar aan onze kipjes gegeven. Dat zal vast goed voor ze zijn.....

En wat in het kaasdoek in de zeef ligt, is het product dat nu zachte kaas genoemd mag worden.
Zo simpel is het!
Breng het goed op smaak met (zee)zout, proef eventueel tussendoor even.
Ik modeleerde er een ovaalvormig kaasje van.
En maakte een pitten- en kruidenmengsel klaar.


Geroosterd zadenmengsel voor zachte kaas

Ingrediënten:
  • 2 el zonnebloempitten
  • 1 el mosterdzaad
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 tl maanzaad
  • snufje kruidnagelpoeder
  • snufje korianderpoeder
  • snufje kaneel
Hoe maak ik het klaar
Rooster eerst de zonnebloempitten in een droge koekenpan, tot ze knapperig worden. Voeg dan onder voortdurend roeren de andere zaden en specerijen toe.
Laat alles afkoelen en strooi over de kaas.
Het recept komt oorspronkelijk uit het boek: "Recepten uit de tijd van de Bijbel".





















Ziet er leuk uit, he? En het smaakte lekker, al had ik iets meer zout moeten gebruiken.
Deze kaas serveerde ik bij matzes.
Je kunt er nog wat honing over sprenkelen. Maakt het heerlijk!
En je kunt deze kaas gebruiken als vulling voor wijnbladeren (dolma's!).
Ik hield een deel van de kaas apart. Met die neutrale smaak is de kaas prima te gebruiken om dadels te vullen.
En wat je verder nog meer allemaal met zachte kaas doet......
En hier een blik op de gerechten die op tafel stonden bij onze Joodse maaltijd.

 
Matzes, gevulde dadels met zachte kaas, een dolma met zachte kaas, zachte kaas met zaden, tabouleh, gepekelde groene tomaatjes... 
  en wat niet op de foto staat zijn de warme dolma's gevuld met rijst en kruiden.
En het nagerecht, wat bestond uit vijgen in rode wijnsaus (niet voor de kinderen) met kaas of yoghurt.

Koken jullie wel eens Joods?
Of een maaltijd uit een heel andere cultuur?