vrijdag 12 februari 2016

Verse kokosnoot

Deze week heb ik een kokosnoot, je weet wel, zo'n harige, bruine noot gekocht. Omdat Tamar 'palmboom' betekent, spreekt deze noot nogal tot mijn verbeelding. Ik heb ze ook in het echt zien groeien en officieel is datgene wat wij een kokosnoot noemen, alleen maar de pit van de kokosnoot. De vrucht eromheen is groen en veel groter.
Maar die kun je hier niet kopen, die is niet zo lang houdbaar.  De pit van de noot dus wel. Om te merken of hij nog redelijk vers is, kun je hem schudden.  Hoor je veel sap binnenin 'klotsen'  dan is het nog een vers exemplaar.

En wat doe je er vervolgens mee?
Nou ja, het eerst zaak om hem open te maken.....
Er zijn vast meerdere manieren, maar ik gebruik mijn lief met zijn boor ervoor.
Waar de pit heeft vastgezeten aan de boom, zie je drie dichte 'gaten' zitten.
Hiervoor heb ik 'mankracht' en gereedschap nodig (....)
Met een boor worden twee gaten opengeboord. Probeer zo weinig mogelijk 'boorsel' in het gat te laten vallen. 




Nu kun je het doorzichtige kokos sap heerlijk met een rietje opdrinken, of je schenkt het in een glas.
Een (h)eerlijke kokosdrank!

Daarna zaag je hem open. Ook weer handig met een werkbank en een man in de buurt......  
Het vruchtvlees kun je nu met een scherp mes eruit wippen, als je eerst snijlijnen maakt 

En tot slot heb ik een heerlijke kokos-fruit muesli om te laten zien. Het recept komt hier!
 

 

Kokos-fruit muesli

Ingrediënten:
  • 2 grote appels
  • het vruchtvlees van een halve kokosnoot
  • 2 el. rozijnen
  • 2 el. amandelen, fijngehakt
  • 4 el. ahorn siroop
  • 1 tl. kaneel
Hoe maak ik het klaar:
Schil en halveer de appels en snijd ze in kleine stukjes. Snijd de kokosnoot in kleine blokjes en doe ze in een schaal. Snijd  de amandelen fijn of maak ze fijn met de staafmixer. Voeg ze samen met de rozijnen toe. Voeg de ahornsiroop en de kaneel toe en meng alles door elkaar.


Hier heb je een heerlijke schaal vol fruit (vers en gedroogd) en noten. Een ideale start van de dag, of een heerlijk tussendoortje voor ongeveer 4 personen.

Geniet ervan!!