vrijdag 5 februari 2016

Vergeten groente.... aardperen!




Voor een vergeten groente, groeien aardperen erg goed. Wat dat betreft kan ik ze, eenmaal in mijn tuin geplant, niet eens vergeten. En dat vind ik ook niet erg, want ik vind ze lekker.
In ieder geval kan ik er nog veel van eten.

Mijn favoriete recept met aardperen heb ik al hier gedeeld. Een goede tweede is mijn aardperenrisotto.
Ik ben dol op een goede risotto. Romig, tikkeltje vochtig nog en het liefst met allerlei groentes erin verwerkt. Je kunt hem ook op -tig manieren klaar maken.
Deze risotto is een tikje herfstig, doordat er paddestoelen en noten in verwerkt zitten. Trouwens, een heel goed recept om mijn gedroogde paddestoelen in te verwerken!

 Enneh.... mis je wat groen, dan serveer je er toch gewoon een groene salade bij van veldsla?!

Aardperenrisotto

Ingrediënten:
  • 3 - 5 aardperen (knolletjes)
  • olijfolie
  • 5 blaadjes salie
  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 500 g risottorijst of andere rondkorrelige rijst
  • 250 g champignons
  • 8 -10 gedroogde paddestoelen  (lekker vanuit mijn voorraadje)
  • 1/2 l witte wijn
  • 1 l tuinkruidenbouillon van tabletten
  • 150 g geraspte  pittig-belegen kaas
  • handvol gemengde noten
  • 2 el. zonnebloempitten
Hoe maak ik het klaar:
Vul een schaaltje met heet water en week hierin de gedroogde paddestoelen 10 minuten. Doe  een scheut olijfolie in een grote wokpan. Fruit daarin de in stukjes gesneden ui en knoflook. Borstel of schraap de aardperen schoon en snijd ze in plakjes of stukjes.  Bak deze even mee. Snijd de champignons in stukjes en fruit ze mee. Snijd de blaadjes salie in stukjes en voeg deze ook toe. Voeg dan de risottorijst toe en fruit deze 2 minuten in de olie, totdat de korrels glanzen.

Voeg dan de wijn toe en laat de korrels het vocht opnemen. Voeg daarna de paddestoelen met het weekwater toe.
Maak de tuinkruidenbouillon van tabletten en heet water. Voeg deze in scheutjes toe aan de risotto.
Laat ondertussen de pan op middelhoog vuur staan, zonder deksel. Als alle bouillon is toegevoegd, ben je ongeveer een half uur verder. In de tussentijd drink je gezellig een glas wijn (koken met wijn, hè?!) en kun je de noten wat kleiner hakken en de kaas raspen. De zonnebloempitten rooster ik meestal even in een hete koekenpan. Een beetje zeezout erover malen, maakt ze een heerlijke toevoeging bij tal van gerechten....
Als al het vocht opgenomen is, roer je de kaas door de risotto heen. Strooi op het laatst de noten en pitten erover.

Serveer direct.
Eet smakelijk!