vrijdag 15 januari 2016

(H♡rt)wijn maken

De wijn die ik zelf maak (van druif tot in de fles), moet nog een paar maanden rijpen.
Best lang voor een nog-niet-zo-geduldig type als ik. Maar uiteindelijk leer ik het wel..... (en dan bedoel ik beiden!)
In ieder geval maakte ik vandaag 'honing-peterselie-h♡rtwijn'.
Een recept van ruim 800 jaar oud. "Het recept helpt uitstekend bij een zwak hart en allerlei hartkwalen. En ook bij angina pectoris doet deze wijn wonderen". Ik kwam het tegen in mijn favoriete kruidenboek (zie foto)

En nu mijn tuinbuurvrouw een overvloed aan peterselie heeft staan, wilde ik dit drankje graag eens maken.

H♡rtwijn recept

Ingrediënten:
  • 0,5 l biologische, rode wijn
  • 5 verse peterseliestengels
  • 150 g biologische honing
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
Hoe maak ik het klaar:
Schenk de wijn in een steelpannetje en voeg de verse, gewassen peterseliestengels toe. Doe de wijnazijn in de pan en breng aan de kook. Laat het geheel 10 minuten op een zacht vuurtje koken. Voeg daarna de honing toe. Je mag het nu nog 4 minuten doorkoken, maar dat hoeft niet. Als honing verhit wordt boven de 40 graden, gaan veel van de gezonde eigenschappen verloren.
Schenk de hete h♡rtwijn in een goed schoongemaakte, gesteriliseerde fles. Goed dichtdoen.
Zo maakte ik mijn eigen peterselie-honing-h♡rtwijn.

Drink er geen glas van, gebruik het als een kruidendrankje, een lepel per keer.
Het boek citeert een arts: "als je plotseling last van je hart krijgt, neem dan één tot drie eetlepels  per dag. De hartsteken zullen verdwijnen. Dit drankje kan in ieder geval geen kwaad".

Nu heb ik geen hartproblemen of een zwak hart, maar het werkt vast ook preventief goed;)!
Dus ik neem een lepeltje om te proberen...... Mmm.... niet echt super lekker. Maar als medicijn goed te doen.
Ik hou jullie op de hoogte wat betreft mijn  h♡rt.

♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡