vrijdag 8 januari 2016

Zomaar Meringuetaartje

Regelmatig heb ik eiwitten over, bijvoorbeeld na het maken van mayonaise. Wat kun je doen met eiwitten die je over hebt? Ik heb met drie eiwitten dit experimentele meringuetaartje gemaakt. Eigenlijk zag het er leuk uit en smaakte het ook nog prima!

Meringuetaartje met aardbei en rabarber

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 150 g poedersuiker
  • 2 tl. vanille-essence
  • 4-5 el. aardbeien/rabarberjam
  • zilveren decoratiekogeltjes
Hoe maak ik het klaar:
Verwarm de oven voor op 140 graden. Klop de eiwitten met een mixer heel stijf. Voeg de vanille-essence toe. Klop de suiker er in gedeeltes door. Voeg een volgende hoeveelheid suiker pas toe, nadat het eiwit weer helemaal stijfgeklopt is. Schep het grootste deel, drie kwart ongeveer, van het eiwitmengsel op een vel bakpapier. Vorm met een lepel het mengsel zo, dat de randen opstaan. Zet deze eiwitondergrond in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 tot 30 minuten. Haal het uit de oven en schep in het lagere middengedeelte de jam.
Schep vervolgens hier bovenop het overige eiwit, als een soort deksel met een extra klodder in het midden. Versier de bovenkant met zilveren decoratiekogeltjes.
Schuif het weer in de oven en bak het nog een half uur.
De rand zal uitgedroogd zijn, het midden van het 'toefdeksel' nog lekker fluffy. Versier eventueel met vers fruit. En laat volledig afkoelen, voor je een punt serveert.
Mmmmm..... best lekker!