maandag 16 november 2015

Groente paëlla

Peet is jarig en wij aten vandaag een zonnig Spaans gerecht! Een gerecht vol warme herinneringen:  Paëlla!

De maand november is bij ons een drukke maand. Niet alleen vanwege de komst van Sinterklaas, maar ook door twee verjaardagen in ons gezin. Die vragen  de nodige aandacht....  feestje organiseren (dat doen we dan gezamenlijk), ontbijtjes op bed, traktatie op werk en traktatie op school, kinderverjaardag en speciale maaltijden.
In het gezin waarin ik opgroeide, was het traditie om te mogen kiezen wat we wilden eten op onze verjaardag. Natuurlijk werd dat tijdig besproken. Als de voorjaarsschoonmaak in volle gang is, ben ik jarig, in april. In mijn tienertijd stond mijn moeder eens liefdevol schalen vol oliebollen te bakken, omdat ik dat wenste. Ik zie haar nog staan met een hoofddoekje om vanwege de vette lucht en dat terwijl alle ramen net gezeemd waren....
Van een andere keer herinner ik me dat ik bami wilde eten op mijn verjaardag. Dat hadden we nog nooit eerder gegeten en  mijn moeder was er wat verlegen mee. Dus op mijn verjaardag aten we nasi (dat kende ze wel), een paar dagen later probeerde ze spaghetti, maar ook dat was geen bami en ik trapte er niet in. Uiteindelijk twee weken later, lukte het haar om bami klaar te maken.
Tegenwoordig is zoiets gewoon en simpel met de wereldgerechten van Knorr. In een handomdraai kook je Russisch, Japans of Mexicaans. Ooit als student ook lekker van gegeten, hoor!   En het was snel klaargemaakt, maar sinds we vegetarisch en zonder zakjes en pakjes eten, koop ik het niet meer.

Maar vandaag aten we dus Paella. Het brengt ons terug bij onze huwelijksreis op de Canarische Eilanden en de vele restaurantjes daar.  Hoewel de Canarische eilanden voor de kust van Marokko liggen, horen ze bij Spanje. En het beroemdste gerecht van Spanje is...... Paëlla. We aten het zeker een keer of acht. En elke keer  in een ander restaurantje en wéér anders klaargemaakt. Oorspronkelijk zit er vlees in (in ieder geval kip) en zeevruchten ( garnalen of gamba´s, soms schelpdieren).
Ik weet niet hoe lang ik het volgende, vegetarische recept al heb, maar het is heerlijk! En ik mis het vlees of de garnalen echt niet.
We eten het niet al te vaak, dus het blijft speciaal. De kinderen waren er vanavond niet stuk van, maar van de verhalen smulden ze wel. Zoals het verhaal van het grillrestaurant bovenop een vulkaan, waar ze vlees roosterden met magmawarmte. De haarspeldbochten die we namen in het donker, in een gehuurde auto, zonder wegwijzers of borden..... de liters sangria die we dronken..... de strandjes...

Geuren en smaken brengen allerlei herinneringen boven, ook al staan ze ver af van een stormachtige, gure novemberdag. Daarom deel ik dit zonnige recept vandaag graag met je.


Paëlla met zomergroenten


Benodigdheden:
  •  100 g geschrapte worteltjes (uit mijn tuin)
  •  1 rode paprika
  •  1 gele paprika
  •  100 g peultjes
  •  100 g doperwten uit de diepvries
  • 100 g maïs of tuinbonen uit de diepvries of blik
  • 2 teentjes knoflook
  •  5 e.l. olijfolie
  •  2 e.l. blanke, ongezouten amandelen of cashewnoten
  •  ½ t.l. kurkuma (of saffraanpoeder)
  •  2 sjalotjes of 1 ui
  •  400 g rondkorrelige rijst
  •  3 – 4 dl. groentebouillon
  •  1 ½  blik artisjokharten
  • 12 zwarte olijven zonder pit
  •  3 zongedroogde tomaatjes
  • snufje zeezout

Hoe maak ik het klaar:
Maak de worteltjes schoon en snijd ze in plakjes.  Kook ze in de stoompan in ongeveer 10 minuten gaar. Halveer de paprika’s, verwijder de zaadjes, snijd het vruchtvlees in smalle reepjes. Haal de puntjes van de  peultjes af en stoom ze in 3 minuten beetgaar. Spoel er koud water overheen. Stoom ook de doperwtjes en maïs of tuinbonen in ongeveer 8 minuten en spoel ze af. Zet alles apart. Verhit één eetlepel olie in de wok, snipper de gepelde teentjes knoflook en bak ze samen met de amandelen 1 minuut. Schep ze met een schuimspaan uit de pan in een kommetje en meng de kurkuma (of saffraan) erdoorheen. Giet de andere 4 e.l. olijfolie in de pan. Snipper de ui of sjalotjes en bak ze samen met de paprikareepjes 2 minuten in de olie. Schep dan de rijst erdoor en blijf roeren tot alle rijstkorrels glanzen. Meng de wortelplakjes door het knoflook-amandelmengsel en voeg die bij de rijst in de wok. 
Voeg een scheut hete bouillon toe, kook zachtjes en giet er elke keer een scheutje bouillon bij. Zo kan de rijst het vocht goed opnemen. Doe tussentijds een deksel op de pan en laat het geheel 20 minuten koken. Schep de peultjes, doperwten, maïs en de in vieren gesneden artisjokharten door de rijst en laat het geheel even doorwarmen. Roer er nog een snufje versgemalen zeezout door.
 Serveer deze heerlijke groentepaëlla in de wok op tafel en garneer met de olijven (in stukjes) en de zongedroogde tomaatjes.


 Natuurlijk is het heerlijk om vooraf en tijdens het eten een glas Sangria te drinken.

Maar hoe ik in november in de supermarkt ook zocht naar Sangria, dat verkopen ze alleen in de zomer. Dus maakte ik het zelf.... (klik) 
Ook lekker en feestelijk.