vrijdag 23 oktober 2015

Wijn maken, nogmaals

Nee, ik vergis me niet 'wijn maken, deel 3' beschrijf ik nu (nog) niet.
....ik ga juist weer opnieuw beginnen.
Ik dacht dat ik nu te laat was om nog druiven te oogsten, maar toen ik bij de buurman aanbelde, werd ik met open armen ontvangen. Ik mocht nu niet alleen één muur leegplukken, maar alles wat er nog hing, mocht ik plukken. En hoewel er al druiven afgevallen waren en ook al druiven indroogden, waren er nog echt heel, heel veel druiven!!
Ik kreeg weer twee emmers vol. Dus het proces gaat opnieuw beginnen.
Hoewel ik nog niet weet, of de wijn gaat lukken en lekker gaat smaken, ga ik er voor!!
Het wijn maken is op zich niet een heel tijdrovende klus, maar het is wel een lang en nauwkeurig proces. De start met wassen ( met weinig water) en schoonmaken is met zo'n hoeveelheid druiven wel een flinke klus! Ik heb het in twee keer gedaan en toen merkte ik al verschil met de vorige keer. De druiven zijn nu superrijp. Ik plukte ze aan het einde van een zonnige middag, ook belangrijk! In de emmer gingen ze al bijna gisten, terwijl ik nog niet eens klaar was met schoonmaken.
Misschien is dit wel een heel goed voorteken! ;)



En ja, dit stond op mijn bucket-list: de druiven stampen op de originele manier!!
Voor de zekerheid doopte ik mijn voeten even in het water waar ook de sulfiet en het citroenzuur in zat.  Weet niet of dit goed voor mijn huid is, maar het is vast schoon genoeg om nu de druiven fijn te stampen.

Wat een grappig en glibberig gevoel. Ik werd er alvast heel vrolijk van. Of kwam dat doordat er zich al alcoholdampen aan het vormen waren?
Dit was echt funny om te doen!  
En nog belangrijker: het werkte prima! Daar kan geen stamper tegenop!


En deze keer ging mijn giststarter ook goed!
Mooi lichtroze van kleur (door mijn eigen druivensap) en ik ben op tijd gaan zwenken. Vanmorgen was dit het eerste wat ik deed toen ik opstond: de most doorroeren en de giststarter toevoegen.
De emmer zit nog voller als bij de vorige keer.... Ik  denk dat ik wel bijna 12 liter heb!

Hoeveel flessen wijn zou ik daar mee kunnen vullen??