zaterdag 26 september 2015

Oogsttijd




Vandaag was het een heerlijke dag om erop uit te trekken..... oogsttijd!
'k Ben blij dat ik vroeg ben opgestaan, want dan kun je veel doen op een dag.
Halverwege de ochtend, toen twee wassen ophingen in het zonnetje, trok ik met de jongste twee erop uit. Onderweg naar school waren me de hazelaarstruiken al opgevallen, maar toen ik deze week een oma met een paar kinderen wat zag rapen, wist ik dat ik dit ook wilde.... en dat ik op tijd moest zijn!
Vorig jaar was de hazelnootboom vlak bij ons huis omgekapt en vreemd genoeg was ik daarna vergeten om hazelnoten elders te gaan verzamelen. Maar nu zou ik op tijd zijn....

En gewapend met plastic zakken, hebben we heel wat hazelnoten geraapt!!


Op naar de walnotenboom..... helaas, iemand was ons voor geweest..... er lagen er precies nog 3.
Maar dat is niet zó erg, want binnenkort krijg ik van een collegaatje walnoten van haar eigen boom. (Yes!) Wel heb ik nu eens goed naar de kenmerken van deze boom gekeken. Ik vind het nog steeds lastig om hem te herkennen in de natuur. Jà..... als je een walnoot in de buurt ziet liggen....;)

Een walnotenboom heeft dus allemaal takjes, met daaraan de langwerpige blaadjes. Maar ze zijn gegroepeerd in vier rijtjes van twee bladeren tegenover elkaar en één blad op de punt....
Onthouden, dus.

Vorig jaar kwam ik namelijk niet alleen met walnoten thuis, maar ook met kilo's 'noten' die erop leken, maar niet eetbaar waren.....














Vervolgens even lans mijn tuin, één straat bij mijn huis vandaan. De tuinbuurman heeft ontzettend veel druiven. Degene die aan de buitenkant van zijn schutting groeien, mag ik hebben.
Ze zijn gewoonweg warm van het zonnetje.... En heerlijk zoet!!
Heel veel trosjes druiven...... een aantal daarvan komt zeker in de sappan terecht!





Ik zou het wel weten, als ik zoveel druiven had. Dan ging ik echt experimenteren met zelf wijn maken..... Maar voorlopig maak ik in ieder geval druivensap. Beter gezegd.... mijn sappan 'maakt' dit.

Wat kan ik gebruiken voor een gezonde lunch? Daarvoor kwam ik eigenlijk naar de tuin. Ik dacht eraan om wat jonge courgettes te oogsten voor een pastasalade, maar op de tuin zag ik opeens nog mijn rijtje mais staan. Er hingen een paar rijpe kolven. Je eet bij een maisplant de vrouwelijke bloem. De mannelijke bloem is de pluim aan de bovenkant. Die groeit eerst en als er tegen de plant gestoten wordt, vallen de zaadjes van deze bloem op de vrouwelijke bloem, zodat er zich een maïskolf kan ontwikkelen. Als de haartjes bovenaan de kolf bruin en verdroogd zijn, is de kolf uitgegroeid en te oogsten. Waarom geen lekkere maïskolf als lunch? De kinderen hadden er ook wel oren naar.....
Ah... de maiskolven zijn klaar om te oogsten
Beetje roomboter erop en een draaitje zeezout..... heerlijk!!
 Na de lunch was het tijd voor de appels.
Was het vorig jaar? Of alweer het jaar daarvoor dat ik op het fietspad opeens appeltjes zag liggen. Omhoog kijkend, ontdekte ik toen deze boom. Heerlijk om van deze appeltjes taart te bakken, appelcompote te maken, appelsap te persen en...... wat ik dit jaar ook echt wilde proberen: appelstroop maken. Nou, dat is niet zo moeilijk, twee weken geleden is dat gelukt!
Het zijn valappeltjes en tussen de stekelstruiken en de brandnetels door, kun je er ook nog wel wat plukken.... Maar ze zijn niet zo groot, soms zit er een plekje aan of een wormpje in.....
Geeft niet.... dat snij je gewoon weg.
 
Deze keer hadden we zelfs aan een trapje gedacht....
Vele kilo's zwaarder, konden we weer vertrekken. Fijn gratis appeltjes, onbespoten, zonder kunstmest, dus..... biologisch!! Dat past helemaal bij de Bio10daagse!!

Het vuurtje aan, om nog lekker lang buiten te kunnen zitten

Even uitrusten.....

En toen was het tijd voor....... (tromgeroffel)..... Oogstsoep!!
Heerlijk. Toen we lekker met ons warme bord op schoot rond de kachel zaten, telden we hoeveel groentes er uit de tuin in zaten...... 7 soorten!!
Ook al groeide de broccoli dit jaar niet zo goed... in de oogstsoep is er een plekje voor!
Ik deed er tomatensap bij, zodat het een tomaten-groentesoep werd. In plaats van balletjes deed ik er blokjes feta en zwarte olijven in.
Heerlijk met vers afgebakken stokbrood en een lekkere, zelfgemaakte kruidenboter.
Het begin van een heerlijke, relaxte zaterdagavond......