vrijdag 25 september 2015

Vergeten groente

In mijn tuintje staat een heleboel wildgroeiende peterselie. Het gaat me deze keer echter niet om het blad, nee, het is wortelpeterselie!
Een vergeten groente....ik zie het tenminste nooit in de supermarkt liggen.
Hoewel het blad zeker bruikbaar is, gaat het bij deze groente toch echt om de wortel. Die is zacht-stevig, wit en heel aromatisch.
Ik heb hem jaren geleden wel eens gegeten, toen hij als groente in de tas zat van het groente-abonnement van Odin. Heerlijk was het!
Ik was blij dat ik zaad kon vinden van dit lekkere gewas. Het duurde erg lang voor het opkwam, maar nu is het dus boven de grond een wildernis.
Omdat manlief een stukje van mijn moestuin nodig had, waar dus de wortelpeterselie groeide, hebben we maar vast wat geoogst.

En het was geen straf om de, nu nog kleine wortels, alvast te eten.

schoongemaakt oogt het wat iel....
en het lijkt een beetje op pastinaak
.....en er vanavond een heerlijk stoofpotje van gegeten!!
Natuurlijk bewaar ik het peterselieblad. Dat komt altijd wel van pas.
Ik heb het schoongewassen en in vochtig keukenpapier gerold.
Vervolgens in een plastic zakje in de groentela van de koelkast.
Dat is dé manier om verse kruiden nog even te bewaren.

De lunchsalade die ik ermee maak, komt volgende week hier....


Augurken


Nog even op de valreep, voordat het weekend goed begint, mijn -bijna- laatste augurken inmaken.
Ja, ja..... van vier planten die lukraak door m'n moestuintje slingeren, heb ik nog een heleboel augurken gehaald. Dus vanavond potje nummer 14 of 15 (ben de tel kwijt geraakt) inmaken.



Augurken inmaken is heel eenvoudig, maar niet zo voor de hand liggend. 
In de supermarkt koop je immers geen verse augurken.
 Trouwens... inmaakkruiden verkopen ze ook niet meer, maar dat maak je gewoon zelf.

Al maak je zelf misschien geen augurken in, ik zal toch even beschrijven wat ik heb gedaan.

Augurken inmaken

   voldoende voor zo'n 6 potjes

Ingrediënten:
  • augurken (zoveel als je hebt of neem een kilo)
  • 500 ml (kruiden)azijn
  • 500 ml water
  • 140 g rietsuiker
     inmaakkruiden
  • 1/2 tl dragon
  • 1/2 tl dillezaden
  • 1/2 tl korianderzaad
  • 1/2 tl pittig paprikapoeder
  • 1/2 tl mosterdzaad
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes gedroogd venkelgroen

Hoe maak ik het klaar:
Was allereerst de augurken en zet ze een nachtje weg in zout water. 
Hierdoor worden ze zachter.
Meng het water met de azijn.  Voeg daar de rietsuiker aan toe en breng dit aan de kook.




Voeg de inmaakkruiden toe plus de laurierblaadjes en takjes venkelgroen.


Doe op het laatst de augurken in de pan en kook ze even mee.

Mijn ervaring is dat wanneer je rauwe, onverwarmde augurken in de potjes doet, 
de deksels niet vacuüm trekken, waardoor je ze niet kunt bewaren. De augurken gaan zelfs gisten.

Zorg bij inmaken altijd voor brandschone potjes, anders doe je alles voor niks. 
Hierover een andere keer meer.

Prop letterlijk de augurken in de potten en schenk ze tot de rand toe vol met de kruidenazijn. 
Zet ze daarna op de kop weg.


              Ik ben blij met de glasstiften van de Xenos, daardoor hoef ik geen etiketjes meer te gebruiken.

Laat de kruiden en het zoetzuur zes weken intrekken......en voilà:
 je eigen ingemaakt augurken zijn klaar.

Ik heb in ieder geval genoeg potjes voor een jaar....;) 

Supersnelle Kokoskoekjes

De oven voorverwarmen kost nog het meeste tijd.... Deze zijn echt supersnel.
En natuurlijk superlekker! Ik ben dol op kokos!!

Gisteravond was de oven toch al voorverwarmd voor de lekkere courgettelasagne die we aten, en tussen toetje eten en het badritueel in, bakte ik gauw deze koekjes voor manlief bij zijn kopje koffie....

Het recept komt bij mijn moeder vandaan, volgens mij uit een oud kookboek van de huishoudschool...

Kokoskoekjes

Ingrediënten:
  • 2 velletjes ouwel 
  • 150 g boter
  • 150 g geraspte kokos
  • 150 g rietsuiker
  • 50 g bloem
  • 1 ei
  • scheutje sojamelk
  • versgemalen zeezout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200° C.
Ouwel is het zogenaamde eetpapier. Ik koop ze altijd bij de molenwinkel, waar allerlei bakproducten worden verkocht.
Doe de boter in een steelpannetje en verwarm het op een laag vuurtje. Weeg de droge ingrediënten af en doe er één draaitje zout bij. Roer door elkaar. Doe het scheutje melk bij de gesmolten boter.

Schenk het in de kom bij de andere ingrediënten en roer tot slot het ei erdoor.
Leg de velletjes ouwel op een ingevette bakplaat. Strijk het zogeheten kookdeeg over de ouwel uit tot een platte laag. Schuif in de oven voor 10 à 11 minuutjes. Als de randjes lichtbruin worden, gauw eruit halen.
Even wachten en dan in stukken snijden.

Heerlijk!
En als de koekjes de volgende dag nog redden,  zijn ze nog lekkerder.....




ontspannen met lavendel





Ik heb maar één kleine lavandelplant in mijn tuin staan. Appel-lavendeljam staat nog op mijn lijstje ..... maar deze keer iets over de ontspannende eigenschap van lavendel.

Van een buurvrouw mocht ik zoveel als ik wilde, uit haar tuintje plukken. Dus op een mooie zomerse dag, wat lijkt dat lang geleden, nam ik dat aanbod met beide handen aan.
Ik plukte een mand vol. Bond er twee bosjes van, die lekker te drogen en te geuren hangen in huis. En ik besloot een lavendelkrans te maken.
Een krans maken, wilde ik al lang eens proberen, maar het heeft niet mijn prioriteit. Dus nu ligt het begin van de krans al een week of 4 inmiddels te wachten. Ach, is niet erg..... de lavendelbloempjesdrogen vanzelf in.



Ik kwam thuis van mijn werk  met vermoeide, zere voeten en besloot om niet alleen mijn voeten rust te gunnen, maar eens een keertje luxe in bad te gaan. Een ontspanningsbad welteverstaan.....
met lavendel

En het begon inderdaad heerlijk te geuren, die lavendel in het bad.
Zoals je ziet heb ik er losse bloempjes, maar ook takjes ingedaan.
Toen ik in het water gleed, merkte ik niet zoveel van de lavendel. Maar als je de bloempjes tussen je vingers wrijft, komt de geur meer vrij.

Wat kwam ik na een tijdje ontspannen uit bad. Met weer energie genoeg voor mijn andere projectjes....

Wortelloofsoep

Wortelloof.... groenteafval?! Nee, hoor... 
 Wist je dat je naast de wortels, ook het wortelloof prima kunt eten? Het is een rare gedachte
 dat je van een eetbare plant, maar één deel kunt eten en dat het andere deel oneetbaar 
of zelfs giftig zou zijn. Dat is - enkele uitzonderingen daargelaten - onzin! 
Ik ben er vóór om zo min mogelijk weg te gooien.

Ik heb wortels in mijn tuintje staan,  soms oogst ik alleen het loof.
Van verschillende wortels een paar takjes.
En daar kun je dus prima soep van maken!
Of pesto:  klik!

Als je in de winkel een bos wortels koopt, heb je ongeveer 250 g wortelloof erbij.
Precies genoeg voor het volgende recept!


Wortelloofsoep

    voor 6 - 8 personen

Ingrediënten:
  • 250 gr wortelloof
  • 4 aardappels
  • klontje boter
  • 2 uien
  • 2 liter water
  • 4 el bouillonpasta of tuinkruidenbouillonblokjes 
  • 2 teentjes knoflook
  • nootmuskaat
  • zeezout
  • versgemalen peper

Hoe maak ik het klaar:

Was het wortelloof, verwijder de dikke, lange stelen en snijd alles heel fijn. Schil de aardappels en snijdt ze in kleine blokjes.
Smelt de boter in een grote soeppan. Bak hierin de ui een minuut.. Voeg het wortelloof toe en de aardappelblokjes. 
Bak dit een paar minuten. Voeg dan 2 liter water toe met de bouillonblokjes. 
Laat alles op een zacht vuur trekken. Voeg daarna de uitgeperste knoflook toe en 
breng op smaak met nootmuskaat en de versgemalen peper en het zeezout.
Serveer er brood met kruidenboter of getoast brood bij.

Je kunt dit als maaltijdsoep serveren, maar vooraf of bij de lunch smaakt het ook lekker.

Eetse....
Er staan nog wortels genoeg in mijn tuin.
Deze eenvoudig soep smaakt prima!