woensdag 23 september 2015

Vijgen drogen

 
    
Mijn vijgenboom maakt veel mensen jaloers: wat is 't ie groot en wat zitten er veel vijgen in! 
Hij doet het super goed.... en dat in ons regenachtige Nederland.  Hij staat pal op het zuidoosten en krijgt de hele ochtend en het grootste deel van de middag zon.   Dat is erg belangrijk..... dat vruchtbomen  en -struiken in ieder geval de ochtendzon hebben....

Zelfs nu nog, in deze regenachtige maand komen er elke dag rijpe vijgen af.
Heerlijk! 
En het is zo veel..... vorig jaar haalde ik er wel 30 kilo af!

Dit jaar wat minder.  Wat doe ik met al die vijgen?
 

  • ik heb er suikervrije jam van gemaakt (klik)
  • ze ingemaakt in rode wijnsaus (klik)
  • taart van verse vijgen gebakken
  • ijs èn een ander dessert van gemaakt (mjammie! )
  • ingevroren (kan prima)
  • uitgedeeld (misschien dat de buren aan wie ik het uitdeel weer wat van hun overvloed van lavendel,  druiven en stoofpeertjes aan mij schenken;)) 
  • En vandaag.....  ga ik ze drogen!!
.... in mijn nieuwe Camry droogkas. ...

Eerst mijn andere project er nog even uithalen.  De druiven van een buurvrouw heb ik in een kleine hoeveelheid laten drogen. 
En ja..... het werden inderdaad rozijnen!!! Leuk!  
Alleen de volgende keer de pitjes eruit halen.... Haha, ik heb nu rozijnen met pitjes. Maar ze zijn
lekker!!
Maar nu de vijgen,  ik halveer ze en leg ze op de siliconen  plaat....
Je kunt ze ook in kwarten snijden.
Wel schil ik ze van tevoren, want de schil wordt leerachtig na het drogen.
   
De temperatuur stel ik in op 65 graden en nu maar wachten. .....
Fruit droogt altijd rond deze temperatuur en het duurt tussen de 24 en 48 uur. 
Ja, ja, je moet wel geduld hebben.
De vijgen zijn goed gedroogd als ze nog licht plakkerig zijn.
Bewaar  ze in een luchtdicht afgesloten (weck)pot op een donkere plek.
Op deze manier zijn ze heel lang houdbaar.
Ik heb nog gedroogde vijgen van vorig jaar staan.

Merk je overigens dat ze te plakkerig zijn, dan kun je ze altijd weer even opnieuw
in de droogkast leggen voor een uurtje of wat.